Het BK indoor stelde wederom niet teleur. Daarom blikken we één dag later nog even terug op enkele opmerkelijke prestaties. Hieronder leest u de reacties van enkele smaakmakers, waaronder die van Jolien Boumkwo en Imke Vervaet, de nieuwe Belgische recordhouders.

Jolien Boumkwo – Goud kogelstoten met 17m87 (BR)

“Ik ben heel tevreden met dit resultaat. Vooraf hoopte ik zeker op een verbetering van mijn Belgisch record, maar tijdens de wedstrijd zelf realiseerde ik mij niet dat het zo ver was. Technisch zat het namelijk allemaal nog niet helemaal juist. Het EK indoor wordt redelijk onmogelijk. Op het WK outdoor hoop ik wel van de partij te zijn. Als je niet hoog mikt, komt het niet. Mijn prestatie van gisteren is alvast een goede stap in die richting, al ga ik dit outdoor nog wel een paar keer moeten herhalen.”

“Mijn waarde als atleet is alleszins gestegen en dat doet deugd. Ik kan mijn sport ook eindelijk weer een passie noemen. Dat is lang niet zo geweest. In 2017 moest ik er echt even tussenuit wegens een gebrek aan perspectieven. Mentaal zat ik toen best diep. Nu heb ik dat negatief hoofdstuk in iets positief omgezet. Ik verwacht niets meer en alles wat erbij komt is een plus.”

Eliott Crestan – Goud 800m in 1’49”65

“Mijn tactiek vandaag was duidelijk. Ik wilde mij aan de kop zetten, want ik heb al vaker ervaren dat je indoor dan een goede kans maakt om de race te winnen. De titel winnen was heel belangrijk voor mij vandaag. Zeker omdat ik vorig jaar het BK outdoor moest laten schieten. Dit geeft veel vertrouwen vandaag. Mijn vorm is duidelijk beter dan twee jaar geleden. Op het EK wil ik de finale halen. Eens dat lukt, is alles van de derde tot de zesde plaats mogelijk.”

Foto: Floryan Simar

Naomi Van den Broeck – Goud 400m in 52”89

“De voorbije dagen had ik best wel wat stress voor deze wedstrijd want het niveau ligt heel hoog. Ik ben dan ook heel gelukkig met deze titel. Als je indoor en outdoor samenneemt, is het al mijn vierde op rij. Het BK is elk jaar ook echt één van mijn belangrijkste doelen. Er waren ook heel wat vrienden en familie van mij aanwezig. Voor hen wilde ik extra mijn best doen. Voor onze wedstrijd was er heel wat te doen over onze mogelijke EK-selectie met de Belgian Cheetahs. We wisten dus dat we alles gingen moeten geven. Dat gaf wel wat druk. Het dringt nog niet helemaal door dat we er niet bij gaan zijn in Istanboel. Jammer, want we hadden onze plaats daar niet gestolen.”

Ben Broeders – Goud polsstok met 5m80

“Mijn sprongen op 5m90 waren niet geweldig. Toch mag ik tevreden zijn. Ik bewijs hier voor de tweede keer dit seizoen dat ik 5m80 in mij heb. Dat bewijst dat mijn vorm goed zit. Uiteindelijk moet die 5m90 er pas op het EK uitkomen. Ondanks het hoge niveau in Europa hoop ik echt wel om met een medaille huiswaarts te keren. Voor ik naar Istanboel afreis, volgt er eerst nog een wedstrijd in Clermont-Ferrand. Daar zal ik het wel moeten doen zonder de geweldige steun die ik vandaag wel had. Het thuispubliek heeft me vandaag echt gestimuleerd.”

Imke Vervaet – Goud 200m in 23”26 (BR)

“Dit jaar heb ik vaak baan zes gekregen. Als ik niemand voor mij heb lopen, heb ik wel eens de neiging om niet door te gaan. Nu had ik met Martina (Weil Restrepo; red.) een perfect mikpunt. Ik pushte mezelf om bij haar te blijven. Als zij er niet was geweest, dan had ik zo’n snelle tijd niet gehad. Ik ben heel tevreden. De 200m vind ik nog altijd heel leuk, maar de 400m ga ik niet aan de kant schuiven. Nu iedereen van de 4x400m-ploeg sneller loopt, weet ik wel dat ik vaker eens een 400m ga moeten doen. Ik hoorde pas achteraf over het mislopen van de EK-selectie van de Belgian Cheetahs. Na vorige week dacht ik nochtans echt dat we safe zaten. Het is jammer, maar we gaan hier sterker van worden. Twee jaar geleden waren we er op het EK indoor ook niet bij en op de Olympische Spelen hebben we toen super gepresteerd. We moeten er dus niet te veel naar kijken.”

Rani Rosius – Goud 60m in 7”20 (Tweede AT)

“Ik stond hier heel gedreven aan de start. Ik wilde echt mijn titel verlengen. Uiteindelijk viel alles mooi samen. Ik was goed weg en kon mijn snelle start doortrekken tot op het einde. Met deze tijd kan ik niet anders dan tevreden zijn. Het is leuk dat Delphine (Nkansa; red.) en ik elkaar steeds naar nieuwe hoogtes stuwen. Op het EK zullen we er allebei staan. Ik weet nog niet hoe de laatste dagen naar het EK er zullen uitzien. Wat ik wel weet is dat ik echt op die halve finale mik. Dat moet een haalbaar doel zijn.”

Foto: Floryan Simar

Christian Iguacel – Goud 200m in 20”90

“Na het KVV AC hing een tijd onder de 21 seconden wel in de lucht. Na mijn tuimelperte uit de reeksen was het wel nog even spannend. Voorlopig kan ik mij nog bewegen. Hopelijk kan ik dat na een nacht slapen nog steeds zeggen. Deze 200m bewijst dat het goed zit met mijn snelheid. Nu verschuift de focus weer naar de 400m. Of ik op het EK ga mogen lopen met de Belgian Tornados, die beslissing laat ik aan coach Jacques Borlée over. Ik ga mij daar niet over uitspreken.”

Merel Maes – Goud hoogspringen met 1m88 

“Blijkbaar had ik de druk van de laatste poging nodig om de bar te overschrijden. Daardoor was ik op het einde van de competitie heel vermoeid. Ik ben blij dat ik toch nog zo hoog kon springen vandaag en opnieuw de titel pak. Ik train nu sinds een tijdje bij Fernando Oliva. Ik amuseer mij, het is een leuke groep en alles gaat heel goed. Of ik dit seizoen nog in actie kom weet ik eigenlijk niet. Dat zal ik eens aan hem moeten vragen.”

Foto: Floryan Simar

Hanne Claes – Brons 400m in 53”03 

“Het EK met de Belgian Cheetahs was echt een doel. Superjammer dat het ons niet gelukt is. De wedstrijd verliep heel moeizaam. We hebben allemaal hetzelfde niveau en wilden tegelijk naar binnen komen. Daardoor was het trekken en duwen en verlies je energie. Toch voelde ik mij nog helemaal niet moe op het einde. Extra zonde, maar ik ben wel fier op mijn derde plaats. Maandag hebben we ook een teammoment gepland met het team. Dat gaat zeker helpen om het een plaats te geven en we kunnen er alleen maar uit leren.”

“Voor mezelf ben ik wel blij met de winter die ik heb afgelegd. Ik heb eindelijk eens geen last gehad van blessures en dat werpt zijn vruchten af. Al had ik eigenlijk wel gehoopt om dit seizoen onder de 52”50 te duiken. Toch trek ik met vertrouwen naar het outdoorseizoen.”

Tibo De Smet – Zilver 800m in 1’49”26 

“Ik wou echt winnen vandaag, maar tactisch liep ik niet de verstandigste koers. Ik had meer het initiatief moeten nemen en mij voorin moeten zetten. In het verleden, toen ik nog eerder als underdog aan de start stond, durfde ik dat wel. Ik heb natuurlijk liever dat het hier gebeurt dan op het EK. Mijn benen voelden nog heel goed in de laatste 100m dus dat geeft alleszins vertrouwen. Op het EK hoop ik mij zeker te kunnen plaatsen voor de finale.”

“Ik geniet echt van de duels met Eliott (Crestan; red.). Je voelt de spanning, zeker omdat het in de media nog aangewakkerd wordt. In mijn ogen is dat alleen maar positief. Dat pusht het niveau omhoog. Akkoord, het geeft meer druk maar dat hoort erbij.”