Met de EasyKit CrossCup Relays van zondag 22 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2017-18 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks één of meerdere voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Lander Tijtgat (VAC) is de volgende in onze rubriek “WinterKriebels” en antwoordde op ‘geheel eigen wijze’ op volgende vragen:

Foto: Jasper Jacobs

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
“Ik ben nu sinds het EK veldlopen 2013 (Belgrado) onafgebroken bezig geweest om een goede basis te leggen voor het winterseizoen 2017-2018. Ik heb er echt mijn tijd voor genomen, want aan halve werken doe ik niet mee. Ik draai nu zo’n 195 km per week, wat voor mij als voltijds leerkracht LO niet evident is. Ik heb lang (4 jaar!) gezocht naar een optimale trainingswijze. Er is immers heel duidelijk gebleken uit mijn laatste lactaattest dat ik het best ’s nachts kan trainen. Ik sta elke dag om 4h30 op en doe een duurloopje van zo’n 28 km, nuchter. Zo hoef ik overdag niet meer te trainen. Dit werkt voor mij ideaal. Als LO-leerkracht geef ik mijn leerlingen in de voormiddag standaard meestal een bal en zo kom ik af en toe wat aan rusten toe. Vooral na 13h geef ik mijn leerlingen steevast ‘vrije sportkeuze’, omdat ik moeilijk mijn ogen kan dichthouden. Ik gooi dan de geblesseerde leerlingen het ziekenkamertje uit, zodat ik mijn rust optimaal kan benutten en een slaapje kan doen.”

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
“Enkel het EK staat op het programma, alsook de selectiewedstrijd in Tilburg. Daar hoop ik echt om eerste Belg te worden. Dat zou ik heel straf vinden.”

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
“Ik spreek nooit mijn ambities uit zonder de aanwezigheid van mijn advocaat. Ook dit is duidelijk gebleken uit mijn laatste lactaattest.”

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders?
“Ik hoop echt dat ze het mij niet laten winnen, omdat ik nu al 4 jaar afwezig ben geweest. Of omdat ik nu bijna master ben. Stel je voor, dat zou pas echt belachelijk zijn. Ok, in Mol zou ik het op prijs stellen dat ze er mij de eerste 9,8 km niet af lopen, maar in Roeselare hoop ik toch op wat meer tegenstand.”

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?
“Zonder twijfel mezelf, want uit mijn laatste lactaattest is tenslotte duidelijk gebleken dat mijn interviews niet zo saai blijken als dat platte gezwets van mijn voorgangers op deze standaard-al-15-jaar-dezelfde-vragen. Dringend tijd voor wat meer originele, interessante (en bij voorkeur pikante) vragen.”

Wat is uw favoriete voedingsgewoonte de dag van de wedstrijd (voor & na)?
“2 uur voor de race eet ik 0,1 kg koninginnebrij. Vijf minuten na de race drink ik 2 liter levertraan, ideaal voor de recuperatie.”

Dankzij de nieuwe titelsponsor ElliptiGO Belgie kan MegaSpike een Elliptigo ARC 24 (twv € 1799) weggeven. Heeft u reeds ervaringen met een ElliptiGO?
“Ik heb er nog geen ervaring mee, maar bij deze ben ik kandidaat om er eentje uit te testen, voor onbeperkte duur welteverstaan.”

Voor welke MegaSpike-atleten heeft u gekozen & waarom?
>> Het zegt genoeg dat mijn ploeg het goed zal doen!
* Isaac Kimeli (OEH – 25 miljoen): voltijds profatleet, zegt genoeg
* Jeroen D’hoedt (CABW – 21 miljoen): gaat nog altijd niet werken, ex voltijds profatleet, zegt genoeg
* Veerle Dejaeghere (AVR – 20 miljoen): oma van 54 die de jeugd nog altijd de baas kan, topmadame
* Elise Vanderelst (MOHA – 12 miljoen): douze points, zegt genoeg
* Pieter Claus (EA – 6 miljoen): heeft een schoon lief, zegt genoeg
* Petra De Sadeleer (EA – 4 miljoen): heeft een lief met ballen aan zijn lijf, zegt genoeg (ook letterlijk)
* Joris Keppens (OEH – 4 miljoen): koffieliefhebber, schappelijke kerel, ‘stretching man’, zegt genoeg
* Sven Bombeke (EA – 3 miljoen): verzekert mij vanaf heden tegen klachten ivm. atletiek-interviews
* Lotte Scheldeman (ADD – 2 miljoen): maakt mijn pillen binnen een 3-tal jaren, zegt genoeg
* Anne Schreurs (GENK – 3 miljoen): blond, Limburgs, stop

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.