Niels Pittomvils kan terugblikken op een moeizaam maar leerrijk zomerseizoen. De 25-jarige tienkamper zag door brute pech het WK in Londen aan zijn neus voorbijgaan, maar bleef niet bij de pakken zitten. Inmiddels is de derde trainingsweek in voorbereiding op het nieuwe seizoen afgerond en staat de Hypomeeting in Götzis al met rood aangekruist.

Na tal van internationale kampioenschappen en Belgische medailles lijkt de meerkamp in Götzis van eind mei wel heel ver weg. Niels Pittomvils zal het daarentegen nog even bijblijven als vermoedelijk het ‘kantelpunt’ van het seizoen. De plotse breuk van zijn polsstok zou je bijna een ‘spelbreker’ kunnen noemen, want niet alleen een mooie eindscore in Götzis maar ook de limiet voor het WK in Londen was zo gaan vliegen. Pittomvils wist zich nadien nog een paar keer op te laden om toch maar dat begeerde WK-ticket in de wacht te slepen, helaas zonder resultaat.

Foto: Jeroen De Meyer

“Het was een moeilijk en raar seizoen, dat tegelijkertijd toch ook veel aan het licht heeft gebracht”, blikt Pittomvils terug. “De polsstokbreuk in Götzis had niet mogen gebeuren, maar als atleet en zeker als meerkamper ben je natuurlijk afhankelijk van je materiaal.” De VAC-atleet heeft naar eigen zeggen de nodige lessen getrokken en voert bijgevolg enkele wijzigingen door. “Ik blijf ervan overtuigd dat Fernando Oliva mij als coach nog bijzonder veel kan bijbrengen, maar toch had ik graag wat dingen anders gezien. Zo hebben we samen de trainingsplanning aangepakt om alles meer in evenwicht te brengen en regelmaat te voorzien.”

De doorgevoerde veranderingen moeten Pittomvils meer mentale en fysieke rust geven, maar ook de trainingsarbeid wordt opgeschroefd. “We willen de lat natuurlijk steeds hoger leggen, maar vooral op vlak van kracht kan ik nog flink verbeteren. De jongste drie seizoenen heb ik niet op niveau gepresteerd en daarom wil ik in 2018 in de eerste plaats opnieuw een degelijke meerkamp draaien.”

Pittomvils noemt zichzelf ‘gretig’ en blijft onverminderd investeren in zijn eigen topsportcarrière. “Zonder profcontract is het natuurlijk niet makkelijk werken, maar ik zal mijn droom daarom niet opgeven. Voorlopig woon ik nog thuis en blijft atletiek op de eerste plaats staan. Ik ben ervan overtuigd dat mijn beste jaren nog moeten komen, in de tussentijd denk ik er wel over na om mijn eigen zaak op te starten in de fitnessbranche.” Dat laatste project staat nog in zijn kinderschoentjes en Pittomvils wil er dan ook niet zo heel veel over kwijt. Zijn doel voor 2018 staat wel al vast: de Hypomeeting in Götzis. “Ik blijf genieten van de meerkamp en hou echt van de sport. Ik ben heel blij dat ik de mentale rust weer gevonden heb en samen met Fernando wil ik mij volledig op Götzis richten. Mijn persoonlijke record van 8.051 punten gaat eraan, daar ben ik zeker van.”