Het zomerseizoen wordt vrijdag traditioneel afgesloten met de Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadion. Heel wat publiek zal ongetwijfeld afzakken naar Brussel om er een spetterende meeting van te maken. De Memorial Van Damme functioneert dit jaar opnieuw als finale van de Diamond League, waar de beste atleten dit seizoen om een grote prijzenpot strijden. Een overzicht van een toch wel overweldigend deelnemersveld vindt u hieronder.

Tim Van de Velde – Foto: Alain Sennesael

Starten doen we traditioneel met de Youth Memorial Van Damme. Het opkomend Belgisch talent neemt het tegen elkaar op vooraleer de grote kleppers het stadion betreden. In het hoogspringen is het uitkijken naar wat kersvers Belgisch recordhouder Thomas Carmoy kan doen na zijn sprong over 2m20 vorige week. Een ander hoogtepunt zal wellicht de 1000 meter bij de scholieren jongens worden. Junior Pieter Sisk neemt er immers scholier Tim Van de Velde op sleeptouw richting het Belgisch record dat al sinds 1982 op naam staat van Stefaan Van Nieuwenburgh met 2’25”04.

Belgen in topveld 1500m

Ismael Debjani – Foto: Jeroen De Meyer

Na de aflossingen en 100m Street- en Sprint Experience zal de 1500 meter bij de mannen van start gaan. De organisatie plaatste deze speciaal voor enkele Belgen nog op het programma. Met onder anderen Ismael Debjani, Ali Hamdi, Isaac Kimeli en Tarik Moukrime staat de kruin van de Belgische halvefondlopers aan de start. Zij kunnen rekenen op sterke buitenlandse concurrentie. Een chrono onder de 3’35”00 zal zeker aan de orde zijn want zelfs kersvers wereldkampioen Elijah Motonei Managoi komt zijn snelle benen tonen in Brussel. Ook de 100 meter die wat later volgt behoort niet tot de Diamond League, maar is eveneens sterk bezet met onder anderen de Jamaicanen Asafa Powell en Julian Forte.

Handen op elkaar tijdens de kampnummers

In de tussentijd zullen ook de kampnummers al aan de gang zijn. In het verspringen bij de vrouwen is de top vijf van het afgelopen WK aanwezig. Met de steun van het publiek zal een sprong voorbij de zeven meter zeker tot de mogelijkheden behoren. In het discuswerpen wordt het uitkijken naar Sandra Perkovic die dit jaar ongenaakbaar bleef. In het polsstokspringen vinden we Fanny Smets terug die voor eigen publiek in een wel heel straf deelnemersveld terecht komt met onder meer Sandi Morris en Ekaterini Stefanidi. In het hoogspringen zal Nafi Thiam het opnemen tegen Mariya Lasitskene, die met een persoonlijk record van 2m06 met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Naar de vorm van Thiam blijft het gissen omdat ze nog maar net terug is van een welverdiende vakantie in Miami na haar wereldtitel op de zevenkamp in Londen.

Foto: Tomas Sisk

Bij de mannen wordt het discuswerpen ook een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken. Philip Milanov lijkt na zijn teleurstellend WK opnieuw zijn goede vorm vast te hebben. Hij neemt het op tegen Daniel Stâhl die als enige dit seizoen voorbij de zeventig meter wierp en wereldkampioen Andrius Gudzius. Wat later op de avond zullen ook de handen op elkaar gaan voor de tweestrijd tussen de Amerikaan Christian Taylor en diens landgenoot Will Claye. Het is vooral die eerste die zich al een tijdje focust op het wereldrecord van Jonathan Edwards (18m29).

Heruitgaves WK-finales in loopnummers

Omstreeks acht uur zal het eerste startschot gegeven worden van de Diamond League-loopwedstrijden waar er voor een mooie prijzenpot gelopen zal worden. Op de 400 meter horden ontbreekt dan wel wereldkampioene Kori Carter , met Dalilah Muhammed, Sarah Slott Petersen en Zuzana Hejnová zal het sowieso heel hard gaan. Wat later zal Helen Obiri de piste betreden voor twaalf en een halve ronde. Ze zal wellicht willen laten zien dat zij en niemand anders dé wereldkampioene is op de 5000 meter. In haar spoor kan de Nederlandse Susan (Kuijken) Krumins misschien wel een nieuw persoonlijk record neerzetten na haar fantastisch WK.

Aries Merritt – Foto: Arian Zwegers

Op de hoge horden bij de mannen keert Aries Merrit terug naar het stadion waar hij zijn wereldrecord liep. Hij krijgt concurrentie van Sergey Shubenkov die het zilver won in Londen. Ook de baanronde bij de vrouwen belooft een spektakel te worden. Shaunae Miller-Uibo zal ongetwijfeld haar WK-finale willen rechtzetten. De negentienjarige vice-wereldkampioene Salwa Eid Naser zal wellicht haar grootste concurrente worden.

Wanneer de balken op de piste worden gezet, krijgen we wellicht een heruitgave van de WK-finale van de 3000 meter steeple. Zo goed als alle finalisten staan er aan de start. Misschien kan de Amerikaan Evan Jager zijn Keniaanse concurrenten nu wel verschalken en voor het eerst onder de acht minuten duiken. Daarna is het de beurt aan de Turk Ramil Guliyev om zijn snelle benen te tonen en te bewijzen waarom hij in Londen wereldkampioen werd. De Britten Zharnel Hughes en Nethaneel Mitchell-Blake zullen hem ongetwijfeld het vuur aan de schenen leggen.

Sifan Hassan en Faith Kipyegon Foto: Filip Bossuyt

Iets voor halftien krijgen we dan wellicht alweer een heruitgave van een WK-finale. Benieuwd of Sifan Hassan en Faith Kipyegon er dit keer een snelle of tactische 1500 meter van zullen maken. Ook op de dubbele baanronde bij de mannen zal het erom spannen. Nigel Amos bewees dit seizoen dat hij in goede vorm is maar liet het afweten op het WK. Hij krijgt concurrentie van 1500m-specialist Asbel Kiprop en de Pool Adam Kszczot die zilver won op het WK. Wereldkampioen Pierre-Ambroise Bosse is er niet bij. De Diamond League-wedstrijden worden nadien afgesloten met de 100 meter bij de vrouwen. Geen Dafne Schippers daar (zij zegde begin deze week af) maar wel Marie-Josée Ta Lou en Elaine Thompson die op de snelle piste in Brussel nog een laatste keer een sterke chrono zullen najagen.

Borlées en Coely sluiten af

Afsluiten doen de broers Borlée op hun geliefde baanronde. Dylan, Kevin en Jonathan krijgen concurrentie van onder anderen Martyn Rooney en Luguelon Santos. Een tijd onder de 45 seconden zou de kers op taart kunnen worden van deze geweldige meeting die wellicht zal afgesloten worden door zangeres Coely.

Het volledige deelnemersveld en tijdschema kan u hier nog eens nakijken.