Eliud Kipchoge zal deze zomer niet aantreden tijdens het WK atletiek in Londen. De inspanningen die de marathonloper moest doen in de voorbereiding van het Breaking2-project hebben duidelijk zijn tol geƫist. De 32-jarige Keniaan zal bijgevolg een rustpauze inlassen om van die inspanningen te kunnen herstellen.

Naast de gewone marathon van Londen geeft Eliud Kipchoge nu dus ook forfait voor het WK atletiek in Londen. De gewone marathon van Londen, die eind april plaatsvond, heeft hij ondertussen al twee keer op zijn naam kunnen schrijven, vorig jaar ging dat nog gepaard met een parcoursrecord. Het Nike-project Breaking2 stak dit jaar stokken in de wielen voor een derde overwinning op rij. Kipchoge moest zich gedurende zeven maanden voorbereiden op een poging om onder de twee uur te lopen op de marathon.

De afloop van die poging kennen we allemaal en de bekendheid van Eliud Kipchoge barstte daardoor uit zijn voegen. Al heeft die 2u00:25 van begin mei wel zijn sporen nagelaten. Het herstel verliep naar alle waarschijnlijkheid iets moeizamer waardoor Kipchoge besliste om het WK in Londen te laten voor wat het is. Vorig jaar won hij nog goud op de marathon van de Olympische Spelen in Rio. Ook zijn landgenoten Wilson Kipsang, Mary Keitany en Florence Kiplagat zeggen af voor het WK begin augustus. Zij worden vervangen door Edna Kiplagat en Daniel Wanjiru.