Zondag staat in Dour de voorlaatste manche van de CrossCup op het menu. Het klassement zal er in een beslissende plooi komen te liggen, en ook de titels van de Franstalige liga staan op het spel. Voor de atleten die van start gaan – want enkele toppers ontbreken – wordt het ongetwijfeld een belangrijke laatste test voor het BK van binnen twee weken.

Wat de laatste maanden en jaren alleen voor de lange cross bij vrouwen gold, gaat nu zondag ook voor de wedstrijd bij de mannen op: er is slechts één torenhoge favoriet die zonder ongelukken niet te kloppen lijkt. Isaac Kimeli greep dit hele winterseizoen nog maar één keer naast de zege, en moet in afwezigheid van Jeroen D’hoedt en Soufiane Bouchikhi niemand vrezen. Achter Kimeli, die in principe de CrossCup-eindzege altijd op zak moet steken, ruiken een half peloton atleten een kans om voor het sterkste resultaat uit hun carrière te gaan.

Koen Naert is natuurlijk al wel vaker bij de beste twee gefinisht, maar hij concentreert zich nog altijd op zijn marathontrainingen en is bovendien niet echt een modderduivel. Hij beslist pas zondagochtend over zijn deelname. Gezien de regen van de voorbije dagen mag er in Dour absoluut een modderbad verwacht worden. Als Naert aan de start komt blijft hij wel favoriet voor de tweede stek en dus ook voor de LBFA-titel.

Snelt Dieter Kersten naar zijn eerste Podium? – Foto: Tomas Sisk

Achter Kimeli en Naert is het vooral uitkijken naar het zoveelste duel tussen beloften Dieter Kersten en Simon Debognies. Ze letten maar beter op voor Jean-Pierre Weerts. Die is aan een sterk seizoen bezig en liep zijn sterkste wedstrijden in het verleden steeds op zware modderomlopen. Ook Regis Thonon en Steven Casteele willen ongetwijfeld nog iets beter doen dan hun respectievelijk zevende en achtste stek in Rotselaar.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Isaac Kimeli

** Koen Naert (?), Dieter Kersten, Simon Debognies, Jean-Pierre Weerts

* Regis Thonon, Steven Casteele

 

Klaar voor BK-podium?

In Rotselaar stoof Louise Carton vlotter dan ooit op de zege af. Niets wijst er op dat dat zondag in Dour anders zal zijn. Ook Stephanie Barnes is beter dan ooit en kan misschien opnieuw even mee schuiven met Carton, maar Barnes is geen Belgische. Ze is wel bij CABW aangesloten en dus favoriet voor de titel van de Franstalige liga. Achter haar is het vooral kijken wie er klaar is om over twee weken samen met Carton het BK-podium te bestijgen. Sofie Van Accom heeft nog altijd de beste papieren, maar heeft het na nieuwjaar lastig met een sterke Imana Truyers.

Hoeveel progressie maakte Astrid Verhoeven nog in de laatste weken van het winterseizoen? – Foto: Tomas Sisk

Ook Hanna Vandenbussche heeft haar podiumambities nog niet opgeborgen en is dit jaar een vaste klant in de voorste gelederen van de CrossCup. Sinds Rotselaar is ook Astrid Verhoeven terug van de partij, en haar vorm gaat in stijgende lijn. Ze was in het verleden al goed in Dour en kan er misschien opnieuw verrassen. Ze zal daarbij de strijd moeten aangaan met Lisa Rooms en Ferahiwat Gamachu Tulu.

 

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Louise Carton

** Sofie Van Accom, Imana Truyers

* Hanna Vandenbussche, Astrid Verhoeven, Lisa Rooms, Ferahiwat Gamachu

 

Ismael Debjani is ondertussen helemaal hersteld van ziekte en is dus terug favoriet in de korte cross. Hij moet er afrekenen met Robin Hendrix, Ali Hamdi en Kim Ruell.