Met nog twee CC-manches te gaan trekken zondag heel wat atleten naar Dour om er nog een laatste keer het veld in te duiken voor het Belgisch kampioenschap in Wachtebeke. Het klassement staat –zonder ongevallen- helemaal vast, Isaac Kimeli en Louise Carton staan beiden een straat voor op de rest. Maar dat wil niet zeggen dat Kimeli en Carton ook zondag de hoogste trede van het podium zullen betreden. Een bijdrage van Michiel Baetens.

Bashir Abdi - Foto: Jörgen Lammens
Bashir Abdi – Foto: Jörgen Lammens

Bij de senioren mannen komen enkele oude bekenden terug. Pajotter Stijn Garain is hersteld van het scheurtje in zijn kuit en kan op een modderig parcours altijd iets meer. Maar de man om naar uit te kijken is toch Gentenaar Bashir Abdi, hij maakt zondag zijn rentree in het veld. Abdi verbleef de afgelopen weken in Ethiopië en trainde onder meer met kersvers wereldrecordhouder op de 2 mijl Mo Farah en de Nederlander Abdi Nageeye. Of Bashir meteen Isaac Kimeli naar de achtergrond kan verwijzen blijft een vraagteken tot zondag, maar u kan zich alvast opmaken voor een spannende strijd. Jeroen D’hoedt zou normaal ook in Dour aan de start komen maar een val met de fiets gooide roet in het eten. Wie we ook vooraan mogen verwachten is de Nederlander Jesper van der Wielen. Hij misliep de EK-limiet op de 3000 meter en komt samen met zijn vriendin Sarah Lahti de Belgen het vuur aan de schenen leggen. Maar Van Der Wielen zal niet de enige concurrent zijn voor Kimeli en Bashir. Het is uitkijken naar Koen Naert, die in Rotselaar al een goede indruk gaf maar ook Thomas De Bock, Jesse Stroobants, Kim Ruell en de broers Basemans zullen zich niet zo maar laten doen. Ook Abdelhadi El Hachimi, Mats Lunders en Marokkaan Hamid El Mouaziz worden vooraan verwacht. U mag zich dus aan een mooie strijd verwachten en wie weet valt te beslissing wel opnieuw op het einde zoals vorig jaar toen D’hoedt net iets sneller was dan Abdi in de sprint.

Brecht Bertels aan het vieren in Rotselaar - Foto: Tomas Sisk
Brecht Bertels aan het vieren in Rotselaar – Foto: Tomas Sisk

Ook de korte cross belooft een spektakel te worden. Vlaams Kampioen Brecht Bertels neemt het opnieuw op tegen Franky Hernould, Yannick Michiels, Ismaël Debjani en Maarten Mortelmans. Hernould staat nog 19 punten voor op Bertels maar zal toch moeten oppassen dat hij niet te veel mannen voor zich laat aan de finish. Junior Dieter Kersten kiest deze week opnieuw voor de korte cross na zijn sterke vierde plaats twee weken geleden op het Vlaams Kampioenschap in Rotselaar.

Bij de senioren vrouwen lijkt Louise Carton de te kloppen vrouw. De Oostendse liet in Rotselaar iedereen ver achter haar en lijkt onklopbaar. Het is nu aan Almensh Belete om het tegendeel te bewijzen. De atlete van Atletiek Vlaanderen sukkelde vorige week nog met een verkoudheid en kan zondag dus revanche nemen op Carton al zal ze dan wel over ‘superbenen’ moeten beschikken. Voor plaats drie gaat de strijd opnieuw tussen de Zweedse Sarah Lahti en de meer dan dubbel zou oude –maar even snelle- Veerle Dejaeghere. Achter hen zullen wellicht Hanna Vandenbussche, Imana Truyers en Sofie Van Accom de strijd om de dichte ereplaatsen aangaan. Diezelfde drie hebben ook in het klassement exact evenveel punten. Van Accom liet al weten dat ze geen poging meer zal ondernemen om de EK-limiet op de 1500 meter te halen en dat ze nu alles op alles zet om de derde plaats in het klassement veilig te stellen. U houdt dus best ook een oogje op de vrouwen na het podium want dat zou wel eens spannender kunnen worden dan de strijd vooraan.

In tegenstelling tot Sporza zal de RTBF wel nog live verslag uitbrengen vanaf 14u op LaDeux.