De Crosscup-manche in Rotselaar werd een Belgisch succes. Ook in Dour was dat niet anders. Vooral bij de mannen was het Atletiek Vlaanderen-succes wederom frappant. D’hoedt en Dejaeghere deden – met enkel nog de eindmanche in Wachtebeke, een goede zaak in het klassement.

Belete ongenaakbaar, Dejaeghere verstevigt CC-klassement

Het was CC-leidster Veerle Dejaeghere die meteen verschroeiend van start ging op de lange veldloop bij de vrouwen. Enkel Almensh Belete, meer crossen gewonnen dan Dejaeghere, maar niet aanwezig op het komende BK, en de Nederlandse Andrea Deelstra konden aanhaken. Belofte Zenobie Vangansbeke kende een moeilijk winterseizoen, maar toonde in Dour duidelijk beterschap. Zij moest zich wel neerleggen bij de suprematie van het trio en volgde solo als vierde.

Ook voor onze Noorderbuur ging het algauw te snel en Deelstra ging een verder eenzame race tegemoet. Hét sein voor Belete om de koppositie over te nemen en de 41-jarige Dejaeghere overboord te gooien. De voormalige Ethiopische deed dat met overmacht en liep de Ardooise snel op enkele decameters. De eindzege kon haar in de slotronde niet meer ontglippen en ook de verdere ereplaatsen bleven ongewijzigd.

Na de volle buit gepakt te hebben in Roeselare, Brussel, Hannuit én Rotselaar reef Belete zo opnieuw de 25 punten weg voor het Crosscup-klassement. Helaas is zij er niet bij op de slotmanche, op het Belgisch kampioenschap, waardoor de eindzege in de Crosscup zonder ongelukken voor de 13e maal naar Veerle Dejaeghere gaat. Het is overigens al de 11e maal op rij dat Dejaeghere eindlaureaat zou worden.

Titanenduel D’hoedt-Abdi

Bij de mannen heel wat meer spanning. Daar stond ook in het eindklassement nog heel wat meer op het spel. Jeroen D’hoedt, licht ziekjes, kon zich geen misstap veroorloven, want voormalig Somaliër Bashir Abdi lag op vinkenslag. Abdi, in Rotselaar nog licht geblesseerd, vertrok als een speer en in het peloton was het meteen alle hens aan dek. D’hoedt trok het pak aan flarden, maar had heel wat moeite om in het spoor van de Gentenaar te komen. Daarachter toonde de Marokkaan Chakir Boujattaoui, die vooral in verschillende regionale crossen niet onopgemerkt bleef, zich het sterkste. Koen Naert en Abdelhadi El Hachimi voelden de hete adem van relatieve outsider Mathijs Casteele, sterker en sterker met de week, in hun nek.

Het Atletiek Vlaanderen-tweetal Abdi en D’hoedt leek vertrokken voor een lange duotocht, maar het was verrassend genoeg D’hoedt die Abdi geen tijd gaf om te recupereren van zijn openingsronde. Toch lieten de twee EK-gangers, onderweg enkele woorden wisselend, Boujattaoui bijna terug aansluiten. Een halve ronde later schakelde de Marokkaan, nog achtste op het WK veldlopen in 2009, zichzelf uit. Hij stapte plots geblesseerd uit, waardoor de strijd voor de derde podiumplek terug losbarstte. Koen Naert wilde maar wat graag het Atletiek Vlaanderen-succes van Hannnuit (drie podiumplekken) opnieuw herhalen, maar had een taaie klant aan Luikenaar El Hachimi. De Canadees Reid Coolsaet volgde in vijfde positie en hield het Belgische duo in het vizier.

Intussen keken Abdi en D’hoedt elkaar de ogen uit, maar de twee gaven elkaar geen duimbreed toe. Het was wachten op een verschroeiende finale en het was D’hoedt die het vuur aan de lont stak. De snelle 1500m-benen van de TEW-student schudden al snel de tragere spiervezels van 10km-specialist Abdi af. D’hoedt had uiteindelijk zelfs nog de tijd om handjes te klappen in de laatste rechte lijn. Naert vervolledigde het AV-succes opnieuw en werd mooi derde. El Hachimi haalde het als vierde voor de Canadees Coolsaet.

Spanning troef in CC-klassement

D’hoedt voelde in het CC-klassement de bedreiging van Abdi, die tot op 10 punten genaderd was. Ondanks winst in Dour breidde D’hoedt die voorsprong niet verder uit, integendeel, Abdi werd de nieuwe leider. Bashir Abdi won immers al drie Crosscups, waaronder Brussel, een manche die sowieso meetelt en waarop D’hoedt vijf punten minder haalde. Voor het overige tellen ook de Relays (waar beide heren niet waren) en het BK sowieso mee. Het minste resultaat van de overige vijf wedstrijden valt weg. D’hoedt sprokkelde met zijn winst vandaag 5 extra punten ten opzichte van zijn “slechtste” resultaat tot nog toe (een tweede stek). Abdi deed er echter 20 beter dan zijn slechtste (geen deelname in Mol). Vandaar de vreemde wending in het klassement. Beide heren hebben, buiten Brussel, nu elk twee overwinningen en twee tweede plaatsen. Bijgevolg zal ook de uitslag in Wachtebeke beslissend zijn voor eindwinst in de Crosscup.

Bekijk alle uitslagen hier.