En daar is de volgende trofee al voor Nafi Thiam! Nog geen volledige week na het ontvangen van haar vierde opeenvolgende Gouden Spike, is de nog maar 22-jarige meerkampster verkozen tot ‘IAAF Rising Star’ van het afgelopen jaar.

De olympische titel lijkt Nafi Thiam niet alleen een gouden medaille op te leveren, ook haar prijzenkast raakt stilaan aardig gevuld. Een maand geleden beloonde de Europese atletiekfederatie haar al met een gelijkaardige Europese trofee voor ‘Rising Star’, ook de Nationale Trofee voor Sportverdienste en de Gouden Spike mocht Thiam al in ontvangst nemen.

Uiteraard niet alleen onze landgenote viel vandaag in de prijzen. De Canadees Andre De Grasse, die op de sprintnummers in Rio drie medailles verzamelde, kreeg bij de mannen de trofee voor ‘Rising Star’ van het jaar. In de verkiezing voor ‘Atleet van het jaar’ was Usain Bolt de tegenstand andermaal te snel af en dat al voor de zesde keer, een absoluut record. Bij de vrouwen heeft Almaz Ayana rede tot vieren. De Ethiopische liep in Rio een indrukwekkende 10.000 meter, goed voor een gouden medaille én een wereldrecord.