Tienkamper Thomas Van Der Plaetsen heeft op het EK in Amsterdam voor de eerste Belgische medaille gezorgd, en meteen een gouden! Van Der Plaetsen, die amper anderhalf jaar geleden nog gediagnosticeerd werd met teelbalkanker breidt zo een prachtig vervolg aan zijn comeback van vorig jaar. De 25-jarige meerkamper plaatste zich meteen ook voor de Spelen in Rio.

Het was spannend tot de laatste meters van de afsluitende 1500m, maar Van Der Plaetsen, die als leider stond in de tussenstand na negen van de tien proeven, kon uiteindelijk zegevierend de handen in de lucht steken. Zijn 8218 punten waren meteen goed voor de olympische limiet zodat we hem binnen een goede maand ook in Rio opnieuw mogen aanschouwen.

één beeld zegt meer dan duizend woorden - Foto: Jeroen De Meyer
één beeld zegt meer dan duizend woorden – Foto: Jeroen De Meyer

De afsluitende 1500m was eveneens beslissend voor de rest van het podium. De Tsjech Adam Helcelet ging uiteindelijk met 8157 punten lopen met het zilver, maar hij had amper 4 punten overschot op zijn naaste belager, de Serviër Mihail Dudas die het brons veroverde.

Ongelofelijke comeback

Thomas Van Der Plaetsen werd in september 2014 gediagnosticeerd met teelbalkanker. Vorig jaar maakte hij op glorieuze wijze zijn comeback door op de Universiade meteen kampioen te worden, maar met zijn titel op het EK van vandaag bevestigt Van Der Plaetsen dat hij helemaal op zijn oude niveau is. Hij misliep zijn persoonlijke record uiteindelijk met amper 37 punten. Een niet te onderschatten prestatie!

Collega-tienkampers Hans Van Alphen en Niels Pittomvils namen eveneens deel in Amsterdam, maar zij vervolmaakten de tien proeven helaas niet.

De tienkamp in Amsterdam niet op de voet kunnen volgen? Lees de live-updates hier na.