De Ethiopische Genzebe Dibaba rijgt de knalprestaties aaneen dit zomerseizoen. Begin juli kwam ze erg dicht bij het wereldrecord op de 5000m, twee weken later lukte haar met 3’50”07 een wereldrecord op de 1500m op de Diamond League in Monaco. Maar kan ze nog sneller? In een interview op Runblogrun doen enkele losjes vermelde trainingstijden vermoeden van wel.

Op het eerste gezicht niet veel wereldschokkends in het interview met Dibaba. Dat ze “very happy” was na haar wereldrecord op de 1500m, hadden we zelf ook wel kunnen raden. Maar het zijn enkele zinnetjes verderop die onder meer bekend loopcoach en -wetenschapper Steve Magness in het oog springen. Op Twitter bindt hij de kat de bel aan. “Afhankelijk van de rust tussenin, liep ik die trainingstijden nog niet toen ikzelf 3’43 klokte op mijn 1500.”

‘Die trainingstijden’, daarmee doelt Magness op de training van Dibaba in aanloop naar de 5000m op de Diamond League van Parijs, waar ze op enkele tellen van het wereldrecord strandde. Dibaba: “Toen ik trainde voor mijn recordpoging deed ik zes herhalingen van 800m. De eerste deed ik in 2’02, 2’03, 2’04,… maar de laatste lukte nog in 1’58. Toen wist ik dat ik snel kon lopen.”

Het zal wel zíjn. Het laat alleen maar vermoeden dat we het laatste nog niet gezien hebben van Dibaba. Intussen besliste de Ethiopische ook, na een eerdere weigering van haar nationale bond, om toch de dubbel 1500m-5000m na te jagen op het WK in Peking. Ze start op beide afstanden als een van de topfavorietes.