Begin januari van het nieuwe jaar 2016: 800m-loper Jan Van Den Broeck wil zich plaatsen voor het WK indoor. Hiermee zou hij de criticasters die zijn profstatuut hebben afgenomen lik op stuk geven. Enkele uren na de limietpoging: Van Den Broeck trekt naar de spoeddienst waar de dokters een breuk aan één van de voetwortelbeentjes vaststellen. Er wordt een definitief kruis gemaakt over het WK.

De olympische droom van de LAT-atleet kreeg met deze blessure een deuk(je). “Ik ben al een tijdje aan het aftellen naar Rio, maar of ik daar ook effectief zal staan is nog steeds een vraagteken. Ik ben nog niet klaar voor een echte wedstrijd. De blessure is waarschijnlijk nog niet 100% genezen, en de bijkomende overbelastingsletsels door iets harder te gaan trainen maakten het er ook niet makkelijker op.”

Jan Van Den Broeck en Marjolein Lindemans - Foto: Tomas Sisk
Jan Van Den Broeck en Marjolein Lindemans – Foto: Tomas Sisk

“Het maximum er nog niet uitgehaald”

De vijfde van het WK indoor in 2012 afschrijven mogen we niet doen. Ondanks het verliezen van de VAL-steun en het profcontract bij Defensie blijft de poulain van Frankie De Feyter strijdvaardig: “Mijn trainer, verloofde (meerkampster Marjolein Lindemans), trainingsmakkers en entourage geloven nog steeds in mij en dat zorgt er voor dat ik zelf het nodige vertrouwen heb in mooie prestaties. Ik ben het plafond nog niet tegengekomen wat betreft de 800m.”

Zeven jaar op rij de snelste

En terecht. Ondanks alle tegenslagen had Jan Van Den Broeck zowel de voorbije winter als de vorige zomer de snelste Belgische 800m op zijn naam staan. Om er even de indrukwekkende geschiedenis bij te halen: Van 2010 tot 2016 liep de intussen 27-jarige Van Den Broeck de snelste Belgische indoortijd, op de piste buiten is die titel reeds drie jaar op rij in zijn bezit.

Toch is het deze zomer nog wachten op een fitte Van Den Broeck die kan meedingen voor een Belgische selectie richting Amsterdam. “Er kan deze zomer nog zoveel gebeuren. Ik zal dan ook pas in september kunnen zeggen of mijn outdoorseizoen geslaagd was. Hoeveel kans er is op deelname in Amsterdam en/of Rio kan ik nu echt nog niet inschatten.”