In de Servische hoofdstad Belgrado gaat vrijdag het EK indoor van start. Ondanks de erg kleine Belgische delegatie (1 ploeg en 4 individuele atleten) zou het toch geen utopie zijn om met meer dan één medaille huiswaarts te keren.

Foto: Jeroen De Meyer

Het is meteen onze grootste medaillehoop die vrijdag omstreeks 9u30 de spits mag afbijten, want dan staat het eerste nummer van de vijfkamp van Nafi Thiam geprogrammeerd. De olympische kampioene is uiteraard dé topfavoriete om met het goud te gaan lopen. Thiam haar grootste concurrenten laten de vijfkamp schieten, waardoor het grootste weerwerk verwacht wordt van de Hongaarse Györgyi Zsivoczky-Farkas en de Nederlandse Nadine Broersen, die in het verleden al eens goud pakte op het WK indoor. De voorbije indoorwedstrijden van Thiam doen het beste verhopen voor alweer een podiumplaats en de concurrentie zal sterk uit de hoek mogen komen om haar van het goud te houden. In tegenstelling tot de zevenkamp wordt de vijfkamp op één dag afgewerkt en weten we vrijdag meteen het verdict.

De volgende Belg aan de beurt is 800m-loper Jan Van Den Broeck. Hij krijgt eerst zijn series voorgeschoteld en zal meteen alles moeten geven wil hij doorstoten naar de halve finales. In 2015 bewees hij eerder dat dit tot zijn mogelijkheden behoort, dus wie weet kan Van Den Broeck ook dit jaar verrassen.

Met haar record van 7″98 maakt Zagre zeker kans op een finaleplaats Foto: Jeroen De Meyer

Veel Belgen aan het werk op de eerste dag van het EK. Ook Anne Zagré mag meteen in de startblokken kruipen voor de 60m horden. De eerste ronde overleven mag normaal geen probleem vormen voor Zagré. De halve finale staat enkele uren later op de dag geprogrammeerd. Als onze hordeloopster snel uit de blokken weet te komen, lijkt een finaleplaats zeker haalbaar. Hiervoor zal waarschijnlijk wel een tijd om en bij de 8”00 voor nodig zijn.

Op de tweede dag zijn het de mannen die aan hun meerkamp mogen beginnen. Door de afwezigheid van Thomas Van der Plaetsen, die nog onvoldoende hersteld is van een blessure, zien we enkel Niels Pittomvils aan de start. Het is moeilijk inschatten op welke plaats hij gaat eindigen, want de persoonlijke records liggen relatief dicht bij elkaar. Als hij zijn puntentotaal nog wat weet aan te scherpen, lijkt een plaats bij de beste 8 zeker mogelijk.

Zondag is meteen de laatste dag van het EK en traditioneel vinden dan de aflossingen plaats. Ook dit jaar is dat niet anders en is het aan onze Belgian Tornados om hun titel op de 4x400m te verdedigen. Zelfs met één Borlée minder in de ploeg zou een medaille zeker moeten lukken. Onze landgenoten zullen vooral moeten opboksen tegen de Polen, maar ook de Fransen en de Tsjechen, die kunnen rekenen op Pavel Maslak, mogen niet uit het oog verloren worden.

De volledige deelnemerslijst van het EK indoor vindt u hier.