De Meeting International Mohammed in Rabat maakte voor het eerst deel uit van de Diamond League. Meteen dé gelegenheid voor verschillende Belgen om de trip naar Marokko te maken. Het werd een groepsreisje met wisselende resultaten. Kevin Borlée en – vooral – Tarik Moukrime lieten echter mooie dingen zien.

Geen Pieter-Jan Hannes, die nochtans aangename herinneringen heeft in Rabat, op de 1500m. De Antwerpenaar, die ook op de interclub eerder moeizaam oogde, gaf eerder deze week forfait. Bijgevolg was Tarik Moukrime de enige Belg op de metrische mijl. Moukrime, na een behandeling voor teelbalkanker nochtans nog steeds volop aan de weg terug bezig, kon wel meteen overtuigen. Met 3’38″86 bleef hij amper 3 seconden boven zijn persoonlijke beste en werd hij elfde. Hij bleef zo overigens slechts 32 honderdsten verwijderd van de EK-limiet. Dat belooft voor de nabije toekomst!

Jeroen D'hoedt - Foto: Tomas Sisk
Jeroen D’hoedt – Foto: Tomas Sisk

Jeroen D’hoedt bleef ook na zijn Amerikaanse avontuur op zoek naar de steeplelimiet voor de Spelen. Rabat leek een uitstekende gelegenheid om opnieuw een limietpoging te wagen op die 8’30″00. Helaas was ook de Marokkaanse bodem D’hoedt niet genegen. Hij zou als laatste binnenlopen in 8’50″69. De Keniaan Conseslus Kipruto won in een fenomenaal snelle 8’02″77, een meetingrecord en wereldbestejaarprestatie.

https://www.youtube.com/watch?v=3INddUbdbxs

Kevin Borlée - Foto: Filip Bossuyt
Kevin Borlée – Foto: Filip Bossuyt

Op de 400m kregen Jonathan en Kevin Borlée meteen tegenstand van formaat voorgeschoteld. LaShawn Merritt was torenhoog favoriet en maakte die rol ook waar. Met 44″66 was er niets te doen aan de gespierde Amerikaan. Vanuit baan 6 liep Kevin Borlée een aangename race. Hij werd tweede met 45″26, acht honderdsten boven zijn seizoenbeste. Hij hield er onder meer klinkende namen als Isaac Makwala en Christopher Brown mee achter zich. Jonathan Borlée kende een mindere dag en zou anderhalve seconde later laatste worden. Kevin plaatste zich al voor het EK, hoewel zijn broer nog niet voldeed aan de limiettijd (45″85).

https://www.youtube.com/watch?v=-uJF-FtUmLk

In het discuswerpen was het uitkijken naar hoe het Philip Milanov zou vergaan. De Bruggeling verbeterde eerder op het jaar al meteen zijn eigen Belgisch record tot 67m26. In Rabat zou zijn beste poging stranden op 63m74, goed voor een degelijke vierde stek. De Pool Piotr Malachowski won onbedreigd met 67m45.

Bekijk alle resultaten hier.