De voorinschrijvingen voor de Antwerp 10 Miles zijn afgesloten. Daarbij is de teller blijven staan op 32.500 deelnemers. Heel wat, maar duidelijk minder dan vorig jaar. De organisatie ziet een verklaring in de gebeurtenissen van de afgelopen weken. “Een aantal lopers haakt af door de aanslagen in Brussel”, klinkt het bij Golazo.

32.500 online voorinschrijvingen betekent zo’n 2.500 deelnemers minder dan vorig jaar, toen er uiteindelijk 42.000 deelnemers in totaal opdaagden. Nochtans was de organisatie enkele weken geleden nog opgetogen over de voorlopige balans. “We stevenen af op een nieuw recordaantal”, klonk het toen.

Dit jaar lijkt het er echter niet op dat er opnieuw records kunnen gebroken worden. “We hopen op een 35.000 à 40.000 lopers”, aldus organisator Greg Broekmans in het Nieuwsblad, die de redenen hiervoor zoekt in de verhoogde terreurdreiging. “Vorige week dinsdag en woensdag vielen de online inschrijvingen zelfs twee dagen stil. Mensen hadden duidelijk iets anders aan hun hoofd dan de Ten Miles.”

Dat we dit jaar geen recordopkomst moeten verwachten op het grootste loopevent van ons land, doet de organisatie geen zorgen baren. “De groeit moest ook ooit stoppen”, klinkt het. “We gingen op tien jaar van 4.000 naar 40.000 deelnemers, dus dan kan je niet blijven verwachten dat je elk jaar records breekt.”

Dat de deelnemers wel degelijk bezig zijn met de verhoogde terreurdreiging getuigt ook het aantal vragen naar veiligheid. “We kregen ook al vragen over een eventuele afgelasting, maar dat is zeker niet het geval. Bovendien zal de politie extra middelen inzetten om de veiligheid te garanderen. De Antwerp 10 Miles gaat zeker door!”