Binnen 3 dagen staat met het BK in Wachtebeke de hoogmis van het Belgische veldlopen op het menu. Om samen met u al een beetje in de BK-sfeer te komen, blikken we met alle jeugdkampioenen van vorig jaar zowel even terug als vooruit. Welke herinneringen roept de wedstrijd van vorig jaar op en wat mogen we dit jaar van de jonge titelverdedigers verwachten? Uiteraard komt niet iedereen in dezelfde categorie uit als vorig jaar. Vandaag aan de beurt: Justine Tinck. De atlete van AVLO won vorig jaar op overtuigende wijze de Belgische titel bij de eerstejaars scholieren. Ook dit jaar maakt ze grote kans op die felbegeerde trui, aangezien ze in zowat elke Crosscup-manche als eerste Belgische over de meet kwam.

Vorig jaar werd je Belgisch crosskampioen. Hoe heb je die wedstrijd toen beleefd?

“De wedstrijd was eigenlijk niet spannend. Ik liep al snel alleen op kop en kon die voorsprong makkelijk vasthouden. Aan de finish had ik maar liefst 12″ over op Aline Delbaen, ik had zo voldoende tijd om uitgebreid te vieren. Een mooie dag dus waarin het een beetje vanzelf ging.”

Hoe verliep jouw winterseizoen tot nog toe?

“Normaal kan ik niet zo goed in de modder lopen maar dit jaar ging het ondanks de vele regen super goed. Alleen in Mol en Brussel kon ik niet als eerste over de finish komen. Ook in het Crosscupklassement sta ik op kop en kan ik niet meer verliezen. Dit seizoen is dus tot nog toe al beter dan vorig jaar. Nu rest alleen nog het BK veldlopen.”

Welke ambities koester je dit jaar op het BK veldlopen?

“Ik heb terug dezelfde ambities op het BK als vorig jaar, namelijk winnen. Aangezien er tot nu toe mij nog geen enkele Belgische heeft verslaan wil ik dit zo houden voor de rest van het seizoen. Het zou verrassend zijn als ik die Belgische trui niet kan binnenhalen.”

Waar werk je deze zomer naartoe?

“Ik zou deze zomer graag in de eerste plaats de limiet lopen voor het EK voor scholieren in Georgië. Als ik onder de limiet zit voor het WK in Polen voor junioren zou ik toch opteren voor het laatste, rekening gehouden met de leerschool en de ervaring die ik daar kan gaan opdoen. Daarnaast wil ik graag een poging doen om het Belgische record op de 3000m aan te vallen.”