De Optifisk Athletics Classic meeting in Herentals kon vandaag uitpakken met een sterk deelnemersveld. De gevestigde waarden zoals Philip Milanov, Sofie Van Accom en Ismael Debjani bevestigden hun status tijdens de eerste afspraak na de provinciale kampioenschappen van afgelopen weekend. Het waren echter de scholieren en junioren die voor het meeste spektakel zorgden.

Aurèrele Vandeputte –
Foto: Peter Wagemans

Op de dubbele baanronde gingen meerdere heren op zoek naar een snelle chrono. Aurèle Vandeputte haalde het uiteindelijk nipt van Stijn Baeten in een degelijke 1’49″69. Vandeputte zal dus nog even moeten wachten op zijn EK-ticket, waarvoor hij 1’47″51 moet behalen. Quentin Kebron werd knap derde in 1’50″06, maar de strijd net na hem was interessanter. Junioren Dries De Smet en Pieter Sisk vochten er namelijk een verbeten sprint uit. De Smet trok aan het langste eind en hield met 1’50″89 één honderdste over op de één jaar jongere Sisk. De EK-limiet voor beide heren lijkt binnen handbereik, aangezien die op 1’49″41 is vastgelegd. Bij de vrouwen duldde Elise Vanderelst geen tegenstand. Ze finishte met ruime voorsprong in 2’07″66. Ook voor haar lijkt het EK een haalbare kaart met een limiet van 2’06″31.

Philip Milanov – Foto: Peter Wagemans

Philip Milanov opende zijn seizoen naar jaarlijkse gewoonte in Herentals en keerde terug met twee degelijke prestaties. In het kogelstoten moest hij de eerste plaats aan Remco Goetheer gunnen, die tot 18m07 kwam. Milanov stootte zijn kogel naar 16m90. In het discuswerpen kon hij wel het zegegebaar maken met een worp van 62m95. Binnen twee weken trekt Milanov naar Shanghai voor zijn eerste Diamond League-meeting van het seizoen. Doet Milanov daar een gooi naar de WK-limiet?

In het hamerslingeren bij de vrouwen werd het uitkijken naar het duel tussen Jolien Boumkwo en Vanessa Sterckendries. Die laatste bleek vandaag duidelijke de sterkste. Boumkwo liet haar hamer landen na 58m57, terwijl Sterckendries maar liefst vier keer voorbij de 62m wist te gooien. Haar beste poging bedroeg 62m88. In het kogelstoten toonde Boumkwo zich dan weer afgetekend de beste met een worp van 15m56. Hier moest Sterckendries vrede nemen met de vierde plaats en 12m45.

De 3.000m is een nummer dat elke editie voor heel wat spektakel zorgt én dat was vandaag opnieuw het geval. Bij de mannen moest Ismael Debjani alles uit de kast halen om scholier Tim Van De Velde van de overwinning houden. Van De Velde kon echter juichen, want zijn chrono van 8’00″21 is een verbetering van het Belgisch record bij de scholieren met maar liefst zeven seconden! Raf Wyns ziet op die manier zijn record van 8’07″39, dat hij vestigde in 1981, toch binnen de club blijven, aangezien Van De Velde ook voor AC Duffel uitkomt. Knappe prestaties waren er ook voor eerstejaarsbeloften Dorian Boulvin en Jennen Mortier. Beide heren bleven onder meer Dieter Kersten en Michael Somers voor en finishten in respectievelijk 8’09″34 en 8’10″52. Zij zullen ongetwijfeld hun pijlen richten op de EK-limieten op de 5.000m en 10.000m.

Sofie Van Accom met Justine Tinck en Lisa Rooms in haar spoor – Foto: Peter Wagemans

Bij de vrouwen liep Sofie Van Accom voor eigen volk naar de overwinning in een sterke chrono van 9’14″18. Lisa Rooms en Imana Truyers vervolledigden het podium met respectievelijk 9’19″67 en 9’23″42. Rooms lijkt meteen goed in vorm en is er ongetwijfeld op gebrand om binnenkort een gooi te doen naar een EK-ticket op de 5.000m. De vierde plaats was weggelegd voor Justine Tinck, die met 9’29″27 voldeed aan de gevraagde 9’33″93 om naar het EK voor junioren te mogen!

De uitslagen kan u hier raadplegen.