Vanmiddag trok de Joker+ CrossCup zich terug op gang in een zeer modderig Hannuit. Na een pauze van meer dan een maand was het uitkijken naar wie 2016 het sterkst zou beginnen. Er werd eveneens om de Waalse titels gestreden. De zeges waren voor de Ethiopiërs Birtukan en Tasama. Net als in Brussel waren Louise Carton en Jeroen D’hoedt de sterkste Belgen.

Louise Carton - Foto: Peter Wagemans
Louise Carton – Foto: Peter Wagemans

Bij de dames nam Louise Carton meteen het heft in handen. Ze legde een hoog tempo op en probeerde iedereen kwijt te geraken. De meeste tegenstanders moesten al snel afhaken, maar uit de achtergrond kwam de Ethiopische Alemu Birtukan terug. Ook Veerle Dejaeghere gaf zich niet zomaar gewonnen en bleef kilometers lang op enkele seconden hangen. Louise Carton was niet helemaal gezond, terwijl Dejaeghere weer een zeer sterke dag kende. Ze bleef lang aandringen en gaf op die manier de indruk misschien wel voor Carton te gaan eindigen. In de laatste ronde herpakte Carton zich en kwam ze zelfs nog korter op Birtukan, die haar eerder ter plaatse had gelaten. Carton bleef tweede, Dejaeghere volgde op slechts zes seconden. Carton verstevigt haar leiderspositie en is nu 22 punten los. Na enkele buitenlanders volgde wat verderop een spannende strijd om de verdere Belgische plaatsjes. Almensch Belete, die in de beginfase met de kopgroep was meegegaan, leek het middenin de wedstrijd erg zwaar te krijgen. Ze werd bedreigd door Imana Truyers die zelfs kwam aansluiten, maar uiteindelijk bleef Belete toch derde Belgische. Truyers was vierde Belgische, Sofie Van Accom vijfde. De Waalse titel was voor de Britse CABW-atlete Stephanie Barnes.

Bij de heren ontstond er al snel een kopgroep, met daarin de Ethiopiërs Tasama en Teshome en de Keniaan Bett. Dame Tasama had eigenlijk zijn start wat gemist, maar liep nadien heel snel het gaatje op de kopgroep dicht. Het was Bett die bijna constant het tempo aangaf van de eerste tot ver in de laatste ronde. Net voor het ingaan van de laatste ronde liet Tasama zelfs een gaatje van tien meter, maar binnen de minuut kwam hij terug op zijn landgenoot Teshome. Bett had ondertussen een gat geslaan, maar ook dat liep Tasama terug dicht. De VAC’er, die al meer dan elf jaar in België woont, toonde heel veel karakter en snelde de Keniaan nog voorbij voor de zege. De prestatie van Tasama was alweer erg indrukwekkend. Daarachter liep Jeroen D’hoedt, die speciaal vroeger terugkeerde van stage om te kunnen starten, een eenzame koers. De drie Afrikanen waren vandaag veel te sterk voor hem, maar hij was op zijn beurt veel te sterk voor zijn Belgische concurrenten. Hij werd vierde en Waals kampioen. Daarachter volgden wat de Belgen betreft twee reuzegrote verrassingen. Wie op voorhand Jean-Pierre Weerts en Sam Valgaeren op twee en drie had voorspeld zou gek verklaard zijn. Zeer kort nadien volgden respectievelijk Kim Ruell, Thomas De Bock en Yannick Michiels, die zich eveneens mengden in de boeiende strijd om de tweede Belgische stek. Isaac Kimeli, die niet startte, blijft leider in het klassement.

 

De uitslagen vindt u hier.