Jan Van Den Broeck heeft er na een moeilijk zomerseizoen, waarin hij zijn contract van Topsport Defensie zag wegvallen, opnieuw veel zin in. De 26-jarige atleet van LAT zet deze winter na een prima voorbereiding zijn zinnen op de limiet voor het WK indoor in de Verenigde Staten. Aanstaande zaterdag doet de 800m-loper bij zijn eerste wedstrijd meteen al een gooi naar dat WK-ticket.

Komend weekend staan de provinciale indoorkampioenschappen gepland. In tegenstelling tot vorige jaren, waar Jan Van Den Broeck telkens opteerde voor een 400m om zijn seizoen te starten, gaat hij er dit jaar onmiddellijk vol tegenaan op de 800m. En niet met de minste ambities: Van Den Broeck mikt op het minimum voor het WK indoor in Portland (VS). Een tijd van 1’46″50 wordt gevraagd voor deelname aan dat WK, en daarvoor moet de atleet uit Dendermonde 69 honderdsten van zijn besttijd knabbelen. “Die chrono zal zeer moeilijk worden, maar de conditie zit alvast goed”, blikt trainer Frankie De Feyter vooruit. Wanneer Van Den Broeck er werkelijk zou in slagen om onder die limiet te duiken, is het Belgisch record van Joeri Jansen (1’46″46) niet meer zo ver weg, en dat beseft ook De Feyter. “Op training verloopt alles volgens plan. Met trainingsmakker Laurens Schockaert beschikt Jan over een ideale gangmaker. Voelt hij zich goed in de opwarming, dan gaan we vol voor die limiet. Zo niet gaan beide heren voor eigen succes en zullen ze er een mooie tweestrijd van maken.” Schockaert, die omwille van verscheidene blessures de laatste jaren maar al te vaak in de lappenmand lag, is naar verluidt weer in goede doen. “Laurens loopt supersterk. Volgens mij is hij deze zomer zelf in staat om voor het EK-minimum te gaan, mogelijks met de steun van Jan. Maar eerst gaan we dit indoorseizoen tot een goed einde proberen brengen.”

Jan Van Den Broeck - Foto: Jasper Jacobs
Jan Van Den Broeck – Foto: Jasper Jacobs

Van Den Broecks persoonlijk record dateert van vier jaar terug, toen hij eveneens op het PK indoor een scherpe 1’47″19 neerzette. Dat hij op het WK indoor enkele maanden later een vijfde plek wist te bemachtigen, was even onverwacht als fantastisch. Van Den Broeck leek gelanceerd. Het EK in Helsinki volgde en ook zijn contract bij Topsport Defensie, dat hem al sinds 1 november 2009 ondersteunde, werd verlengd. De daaropvolgende jaren kreeg de 800m-loper het moeilijk om te bevestigen. In 2014 werd het EK in Zürich gehaald, maar door een slechte dag waren de reeksen daar het eindstation. Dat hij vorige winter opnieuw aan een EK indoor mocht deelnemen en hij daar maar net een finaleplaats miste, betekende een boost voor het zelfvertrouwen. Maar het goede gevoel kon hij in de daaropvolgende zomer niet meer terugvinden. Het zelfvertrouwen was weg, en lag aan de basis van zijn mindere wedstrijden. Omdat hij zich niet wist te kwalificeren voor het WK outdoor, zag Van Den Broeck na bijna 6 jaar ook zijn contract bij Topsport Defensie wegvallen. Een aderlating, maar de verloofde van Marjolein Lindemans bleef niet bij de pakken zitten. Hij sloeg na een rustperiode weer aan het trainen, en kon bij Defensie aan de slag als keukenhulp. Een afwisseling die zorgt voor welgekomen mentale rust en bijgevolg ook meer vertrouwen in zijn eigen kunnen. Het is dat zelfvertrouwen in combinatie met de geleverde trainingsarbeid waar hij zaterdag hoopt de vruchten van te plukken.