Het is al een poosje geleden dat we Bashir Abdi nog eens in actie zagen. De 26-jarige Gentenaar heeft na zijn hamstringblessure op het WK in Peking nog enkele knappe wegwedstrijden afgewerkt. Nadat hij na een korte pauze met een stage in Ethiopië de draad weer had opgepikt, speelde de heup hem al vrij snel parten. Een stressreactie aan het heiligbeen zorgde ervoor dat we Bashir tot dusver nog niet zagen ploeteren in het veld.

In supervorm zakte Bashir Abdi eind augustus af richting WK in Peking. Na enkele trainingsweken met maatje Mo Farah voelde de RCG-atleet zich klaar om uit te pakken, op zowel de 5 als de 10 kilometer. Ruim een maand voordien maakte Abdi nog stevig indruk in Heusden-Zolder met 13’06″10 op de 5.000m, goed voor een derde prestatie aller tijden na de niet onbesproken Rizki en Mourhit. Maar enkele dagen na aankomst in de Chinese hoofdstad, moest hij met pijn in het hart zowel voor de 5 als de 10 kilometer forfait geven. Een hamstringblessure gooide roet in het eten. Nadat een voetblessure een jaar eerder het EK in Zürich al grondig verstoorde, was het lot hem ook in 2015 niet gunstig gezind.

Bashir Abdi - Foto: Jasper Jacobs
Bashir Abdi – Foto: Jasper Jacobs

Dat Abdi, die vrij vlug herstelde van deze kwetsuur, deze superconditie wou aangrijpen om nog een paar wedstrijden te lopen was evident. Hij opteerde er dan ook voor om nog enkele langere afstanden dan gebruikelijk af te werken op de weg, met onder meer een héél knappe debuuttijd op de halve marathon (1u02’06”) tot gevolg. Na een kransje  wegwedstrijden nam Bashir Abdi even de tijd om uit te puffen, om vrij spoedig opnieuw aan de voorbereiding op het veldloopseizoen te beginnen. “Met een goede conditie en in blakende gezondheid zijn we vrij vlug de voorbereiding op het crossseizoen ingedoken, met het EK in Hyères in ons achterhoofd”, licht trainer Peter Robbens de plannen toe. Maar al bij aanvang van de stage in Ethiopië eind oktober, zorgde de heup voor hinder. Noch de hulp van de plaatselijke fysio, noch rust kon baten, waardoor hij midden november vervroegd naar België terugkwam.Onderzoek in het UZ Leuven wees uit dat hij kampte met een stressreactie ter hoogte van het heiligbeen. Dit leidde tot pijn in de heup waarover hij meermaals klaagde en dit belette hem eveneens looptrainingen op een degelijke manier af te werken.”

Peter Robbens - Foto: Jasper Jacobs
Peter Robbens – Foto: Jasper Jacobs

Rust was de enige optie voor Bashir Abdi. Nadien was het zaak om geleidelijk de training te hervatten en de arbeid op te voeren. Maar dat in die periode ook de oude blessure aan de voetpees weer begon op te spelen, maakte het er natuurlijk niet eenvoudiger op. “Begin december leek het ergste achter de rug”, vervolgt Peter Robbens. “De looptrainingen konden rustig hervat worden, want beide blessures waren geheeld.  In die tussentijd heeft Bashir uiteraard niet stilgezeten en gewerkt aan kracht, stabiliteit en lenigheid.  Ook aquajoggen en trainingen op de Alter G stonden meermaals per week op het programma.” Maar momenteel is Bashir nog altijd niet aan wedstrijden toe. Dat hij het EK veldlopen, waar hij volgens Robbens een parcours op zijn maat vond, moest laten schieten, was een teleurstelling, maar in een olympisch jaar mogen er uiteraard geen risico’s worden genomen. “De blessures evolueren in gunstige zin en Bashir hoopt binnenkort weer te kunnen afreizen naar Sululta (Ethiopië, red.).  Dit is reeds verscheidene jaren de plek waar hij het zomerseizoen voorbereidt en voor die vertrouwde aanpak wordt ook in aanloop naar het komende zomerseizoen gekozen.  Mogelijks komt Bashir nog tegen het einde van de winter in actie maar een exacte datum of wedstrijd is nog niet gepland. Alles is afhankelijk van het verdere herstel en de conditionele ontwikkeling.”