Dag 2 van het WK zit er inmiddels op. De Belgische prestaties werden al belicht, maar dagelijks zorgen wij tegen de avond ook voor een Oranje Special. Hoe doen onze noorderburen het en kunnen ze ons opnieuw kloppen in de medaillestand? U leest het hier. Straks komt overigens ook ons algemeen overzicht van de buitenlandse prestaties eraan.

Dafne Schippers - Foto: Erik Van Leeuwen
Dafne Schippers – Foto: Erik Van Leeuwen

11 Nederlanders verschenen vandaag op het appel voor dag 2 van het WK in Peking. Het was 400m-loper Liemarvin Bonevacia die al in de ochtendsessie de show stal. Hoewel Bonevacia pas vijfde werd in zijn reeks, tekende hij met 44″72 wel voor een verpulvering van zijn eigen Nederlands record (45″41). Dat die chrono uiteindelijk genoeg was om opgevist te worden met de beste verliezende tijden mag dan ook geen verrassing heten, en Bonevacia mag zich gaan opmaken voor de halve finales van morgen. Hetzelfde geldt voor één van de grote medaillekandidaten voor Oranje, Dafne Schippers. Al uitbollend liep ze op het koningsnummer, de 100m, naar 11″01 en reekswinst. Met nog wat in de tank kan ze nu gaan rusten om morgen alles uit de kan te halen, eerst in de halve finale en nadien hopelijk in de finale. Voor Jamile Samuel (valse start) en Naomi Sedney (4de in 11″41) zit het toernooi er op. Individueel dan wel, want over enkele dagen komen ze ook nog op de 4x100m in actie.

Churandy Martina - Foto: Erik Van Leeuwen
Churandy Martina – Foto: Erik Van Leeuwen

Churandy Martina tekende present in de avondsessie van dag 2. In de halve finales van de 100m kwam Martina traditioneel traag op gang, om uiteindelijk in de laatste meters nog een man of twee voorbij te snellen en als vijfde te finishen in 10″09. Jammer genoeg bleek die chrono niet snel genoeg voor een plekje bij de tijdsnelsten, maar dinsdag zien we hem alweer terug voor de reeksen van zijn geliefkoosde 200m. Ook Thijmen Kupers kon helaas niet doorstoten tot de eindstrijd. Kupers liep geruime tijd attent mee voorin maar werd op 200m van de finish op de hakken getrapt door ene Mohammed Aman. De pupil van Eddy Kiemel verloor volledig zijn ritme, en zag zijn stekje voorin in no time veranderen naar de laatste positie waar hij uiteindelijk ook in over de finish kwam na 1’47″74. Achteraf werd er protest ingediend tegen de actie van Aman en die werd op zijn beurt gediskwalificeerd, Kupers werd (tot dusver) nog niet opgevist voor de finale. Verder bonden ook Sifan Hassan en Maureen Koster de spikes aan voor hun halve finales op de 1500m. Hassan snelde zonder al te veel gedrum en getrek vrij moeiteloos door naar de finale van dinsdag met reekswinst in 4’15″38.  In de andere halve finale bepaalde Maureen Koster al snel het tempo. De bronzen medaillewinnares op de 3000m van het afgelopen EK indoor kreeg het in de laatste 200m echter erg moeilijk en kwam uiteindelijk over de meet als 9de in 4’10″95. Ze moest twee dames te veel voor zich dulden om zich te plaatsen voor het eindgevecht. Ten slotte werd vandaag ook de tweede dag van de zevenkamp afgewerkt. Nadine Visser, die na gisteren op medaillekoers aan het kampen was, liet wat liggen in het verspringen en speerwerpen om met een snelle 800m toch nog een fraaie 8ste plaats in de wacht te slepen. Nadine Broersen, gisteren bijzonder ontgoocheld na een tegenvallende 200m, maakte vandaag heel wat goed. Uiteindelijk kreeg ze voor de afsluitende 800m zelfs nog zicht op de medailles, maar de heel kleine voorsprong kon ze helaas niet vasthouden en Broersen strandde op een ondankbare 4de plek, op niet meer dan 25 punten van het eremetaal. Anouk Vetter wist zich na een mindere eerste dag toch nog op te laden om er mooie tweede dag van te maken, en dat deed ze. Met een knappe prestatie in het speerwerpen en een behoorlijk beurt bij het verspringen en de 800m kwam ze uiteindelijk terecht op plek 12.

De volledige uitslagen van dag 2 van het WK atletiek vindt u hier.