Zaterdag komt meteen ook Usain Bolt, die vrijdag negenentwintig wordt, al in actie op de 100 meter van het WK in Peking. Op zijn persconferentie gaf hij aan helemaal klaar te zijn voor de titelstrijd met Justin Gatlin. “Ik ben in topvorm. Mijn start staat weer op punt en ik ben klaar voor de opdracht.”

Met zijn 9″87 als seizoensbeste moet Usain Bolt dit jaar serieus onderdoen voor Justin Gatlin, die al tot 9″74 kwam. Ook Asafa Powell is met 9″81 sneller. Toch heeft Bolt er alle vertrouwen in. “De conditie is alvast goed. Het is altijd mijn doel om 9″6 te lopen, dus dan zal Gatlin nóg sneller moeten zijn.” Het was zeven jaar geleden in het hetzelfde vogelnest in Peking dat we Usain Bolt goed leerde kennen. De plaats roept dan ook goede herinneringen op bij de Jamaicaanse ster. “Het is schitterend om hier terug te zijn. Dit brengt heel wat bij me naar boven. Ik ga net als zeven jaar geleden voor drie keer goud. Liefst met een stadionrecord.” Dat wil zeggen dat Usain Bolt sneller moet dan de 9″69 van op de Spelen in Peking in 2008. Zondag om 15u15 Belgische tijd weten we wie de nieuwe wereldkampioen over 100 meter is.

Het ging op de persconferentie ook over de dopingproblematiek, die weer zeer actueel is. Bolt waagde zich op dat vlak niet aan straffe uitspraken, ook al werd zijn grote concurrent Gatlin al twee keer betrapt. “Het zal moeilijk worden om doping helemaal uit de sport te verjagen, maar als je de regels strenger maakt, zullen minder atleten de gok wagen. In mijn eentje kan ik het imago van de sport niet opkrikken. Ik focus gewoon op mijn eigen prestaties.”