Allyson Felix draait ondertussen al elf jaar mee met de wereldtop op de sprint bij de vrouwen. De nog altijd maar 29-jarige atlete sleepte in die elf jaren al evenveel medailles in de wacht op wereldkampioenschappen atletiek. Dit jaar in Peking richt de atlete haar pijlen op de 400m, ondanks dat ze de ranglijst op de 200m aanvoert.

Op het WK in Daegu in 2011 wist Felix de combinatie van 200m en 400m tot een goed einde te brengen door met respectievelijk het brons en het zilver terug naar de Verenigde Staten te keren. Later dat WK zou ze ook nog twee gouden medailles winnen met het Amerikaanse team op zowel de 4x100m als de 4x400m. Die combinatie laat Felix dit WK, eerder wijselijk, links liggen. Waarom ze hiervoor koos, is simpel uit te leggen. Op de zesde dag van het WK worden de halve finales van de 200m én de finale van de 400m gelopen. Dit vormt uiteraard nog geen groot struikelblok. De doorslaggevende factor hier is echter dat beide wedstrijden door amper één uur gescheiden worden, waardoor Felix zich genoodzaakt voelt om één van beide nummers aan de kant te schuiven. Aangezien ze al drievoudig wereldkampioene is op de 200m, gaat ze nu op zoek naar een eerste titel op de 400m.

“We wouden de twee nummers lopen, maar het schema maakt dit quasi onmogelijk. Dan kiezen we maar voor het nummer waarin Allyson nog geen wereldtitel heeft staan”, reageerde trainer Bob Kersee aan Reuters. Felix is de snelste vrouw dit jaar op de 200m en ‘slechts’ de vierde snelste vrouw op de 400m. Twee dames voor haar op die ranglijst, Sanya Richards-Ross en Francena McCorory, komen echter niet in actie in Peking. Zij lieten zich verschalken op de trials in de Verenigde Staten, waar Felix overigens vlot won voor Natasha Hastings en Phyllis Francis. Felix haar grootste concurrente lijkt dus Shaunae Miller te gaan worden. Miller, een atlete uit de Bahama’s, dook op de Diamond League in Lausanne met 49″92 onder de 50 seconden, iets wat Felix nog niet kon doen dit jaar.

Na haar 400m in Peking komt de Amerikaanse normaliter wel nog in actie met het Amerikaanse team op de 4x100m en 4x400m. Hier gaat ze op jacht naar haar vierde titel op beide onderdelen. Over een kleine maand weten we of Felix hierin slaagt. Door haar afzegging op de 200m valt er een topfavoriete voor het podium weg op de 200m. Ziet Dafne Schippers, derde op de ranglijst van de 200m, hierdoor haar kans rijp én zorgt ze misschien voor een Nederlandse wereldtitel?

Dafne Schippers- Foto: Tomas Sisk
Dafne Schippers- Foto: Tomas Sisk