Het wordt zaterdag alweer een mooie dag vol met atletiek in Ninove. Omstreeks 14u00 gaat de 25ste editie van de Memorial Rasschaert van start. De deelnemerslijsten ogen weer ontzettend mooi met enkele internationale toppers. Als het weer mee zit, zoals voorspeld, dan is de kans groot dat er toch nog een of meerdere WK-limieten uit de bus komen.

Belgische sprinters gaan in duel met de internationale subtop

Hordeloper Damien Broothaerts kiest in Ninove voor de 100 meter vlak en neemt het op tegen enkele buitenlandse subtoppers. Met een seizoensbeste van 10”74 zal het voor de man van RESC knokken worden om in de finale te staan. Kersvers Belgisch kampioen op de 200 meter Arnout Matthijs is nog een andere kanshebber op zo’n finaleplaats. Beide heren komen ook uit op de 200 meter, waar ze net iets meer kans hebben om in de finale te geraken. Ook Belgian Tornado Robin Vanderbemden loopt de 200 meter. Topfavoriet op de 200 meter is de Europese beloftenkampioen van 2011 op de 100 meter James Alaka. Bij de vrouwen test Laetitia Libert haar snelle benen, zij ruilt de baanronde in voor de 100 en 200 meter. Libert krijgt concurrentie van enkele buitenlandse dames, maar ook Cynthia Bolingo, Sarah Rutjens en Elke Vereecken zullen zich niet zomaar laten doen.

Libert werd vorige week nog Belgisch kampioen op de 400 meter  - Foto: Ruben Van den Berghe
Libert werd vorige week nog Belgisch kampioen op de 400 meter – Foto: Ruben Van den Berghe

Op de korte hordenummers is het uitkijken naar de prestatie van Dario De Borger; de man van Topsport Defensie zal wel moeten afrekenen met de snelle Canadees Kaba Sekou en de Deen Andreas Martinsen, goed voor respectievelijk 13”43 en 13”55. Sara Aerts voert bij de dames de deelnemerslijst aan met een persoonlijk record van 12”90, Aerts kwam dit seizoen wel nog niet onder de dertien seconden uit, maar zal daar zaterdag wel alles aan doen. De limiet voor het Wereldkampioenschap staat op 13”00.

Snelle baanrondes

Kan Dylan Borlée zijn PR nog aanscherpen? - Foto: Tomas Sisk
Kan Dylan Borlée zijn PR nog aanscherpen? – Foto: Tomas Sisk

Op de 400 meter vlak staan er enkele sterke Britse dames aan de start, Seren Bundy-Davies heeft een persoonlijk record van 51”48 en won brons op het EK indoor in Praag. Haar landgenotes Kirsten Mcaslan en Laviai Nielsen lopen beiden laag in de 52 seconden en zijn dus de ideale richtpunten voor onze Belgische dames. Bij de mannen duikt opnieuw een Borlée op aan de start. Dylan Borlée neemt het zonder zijn broers op tegen enkele internationale subtoppers die al sneller liepen dan 46 seconden. Antoine Gillet loopt eveneens de 400 meter. Over diezelfde afstand, maar met horden, krijgen we een spannende strijd tussen de Nieuw-Zeelander Michael Cochrane en de Fransman Mickael Francois. Beide heren hebben een persoonlijk record dat onder de vijftig seconden ligt, het zou dus wel eens erg snel kunnen gaan! Bij de vrouwen lijkt de overwinning al bijna vast te liggen, de Marrokaanse Lamiae Lhabze is bijna een seconde sneller dan de rest van het deelnemersveld. Enkele de Britse Shona Richars zou haar nog voor kunnen zijn.

800-1500

Aaron Botterman en Jan Van Den Broeck grepen vorig weekend naast de Belgische titel en gaan zaterdag op zoek naar een snelle tijd op de 800 meter. Met mannen van 1’45” en sneller lijkt dat alvast een mogelijkheid. Misschien valt er wel een onverwachte WK-limiet (1”46”00) uit de lucht! Bij de vrouwen is er allicht het sterkste deelnemersveld bij de vrouwen van heel de meeting. Brenda Martinez, brons op het WK in Moskou is met haar 1’59”06 de snelste, maar zal de overwinning niet cadeau krijgen. De Britse topatlete Jeanny Meadows liep ook al onder de twee minuten en staat gekend voor haar snelle eindsprint. Op de 1500 meter bij de vrouwen gaan Sofie Van Accom en Louise Carton op zoek naar een nieuw persoonlijk record, zij zullen vooral hun wagonnetje moeten aanhaken bij de Canadese Kate Van Buskrik die al goed was voor 4’08”47 dit jaar en zelfs een persoonlijk record heeft van 4’05”38. Bij de mannen lopen maar liefst 27(!) atleten sneller dan 3’40, ranglijstaanvoerder Mohamed Ramzi Rasheed heeft zelfs een persoonlijk record van 3’29”14, dat wordt alvast een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken!

 

Marieke Vervoort op de 200 en 400 meter

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Onze nationale trots bij de wheelers, Marieke Vervoort, is ook van de partij op zowel de 200 meter als de 400 meter. Zondag pakte ze nog de Belgische titel en ook nu zal ze gebrand zijn op een sterke prestatie.

Belgische hoogspringers

In het hoogspringen is Bram Ghuys topfavoriet, hij staat met een seizoensbeste van 2m20 ver boven alle deelnemers uit. Vorig weekend verloor hij wel nog de finale op het Belgisch kampioenschap in Brussel. Bij de vrouwen wordt het allicht een heruitgave van vorig weekend: Hannelore Desmet neemt het op tegen de jonge Waalse Claire Orcel, die zich nog maar net Belgisch kampioene mag noemen. In het verspringen bij de mannen steekt er een man bovenuit: De Saoedi Ruswahl Samaai kwam dit jaar al tot 8m38, goed voor de 24ste prestatie in de wereld. Bij de vrouwen krijgt Els De Wael, tweede op het Belgisch kampioenschap, concurrentie van de Nigeriaanse Seun Augustus.

Kan Jolien Boumkwo zowel het hamerslingeren als het kogelstoten winnen? - Foto: Jasper Jacobs
Kan Jolien Boumkwo zowel het hamerslingeren als het kogelstoten winnen? – Foto: Jasper Jacobs

Duels in de werpnummers

Het kogelstoten bij de mannen wordt een tweestrijd tussen de Nederlander Patrick Cronie en de Canadees Timothy Hendry-Gallagher, beide heren gooiden deze zomer al verder dan negentien meter. Bij de vrouwen kent Jolien Boumkwo geen concurrentie, haar persoonlijk record van 16m47 is bijna drie meter verder dan de tweede vrouw op de deelnemerslijst. Het hamerslingeren lijkt dan weer iets spannender te worden. Boumkwo neemt het opnieuw op tegen Vanessa Sterckendries en ook de Canadese Ami Schimanski is van de partij. Het discus bij de vrouwen wordt ook een Belgisch duel voor de overwinning, Sterckendries neemt het op tegen Katlijne Lyssens van ROBA. Het speerwerpen lijkt een kolfje naar de hand van Belgisch kampioene Melissa Dupré.

Niet-geselecteerde Andy Vernon moet het tegendeel bewijzen

Wat later op de avond gaat zoals gewoonlijk de 5.000 meter door. Dé man om naar uit te kijken is Andy Vernon, de Brit haalde zilver op de 10.000 meter en brons op de 5.000 meter op het Europees kampioenschap in Zürich en werd onlangs niet geselecteerd voor het Wereldkampioenschap in Peking. Misschien kan hij die teleurstelling wel omzetten in een sterke tijd om de Britse atletiekbond toch nog te overtuigen. Soufiane Bouchiki, Thomas De Bock en Wesley De Kerpel zullen zich ergens in het midden van het pak moeten zetten om hun persoonlijke beste aan te scherpen.

De deelnemerslijsten kan u hier bekijken.

Voor meer informatie en het uurrooster kan u terecht op de website van VITA.