Op het WK voor scholieren pakte de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) uit met primeur: een aflossing met zowel jongens als meisjes. Het kwartet zou bestaan uit twee jongens en twee meisjes. De volgorde is vrij en een keuze die dus compleet bepaald wordt door de trainer. Het is ook daar dat de tactiek van groot belang is.

Op de vijfde en laatste dag van het WKU18 in het Colombiaanse Cali was het eindelijk zover. Met acht landen gingen ze in de finale de competitie aan om zich te kronen tot wereldkampioene op de 400m gemixte aflossingen. De vorige dag werden de reeksen al beslecht. De vaakst gebruikte strategie vertaalde zich in de volgorde: jongen-meisje-meisje-jongen. Al hadden medaillewinnaars V.S. (goud in 3’19″54) en Canada (brons) met de keuze voor jongen-meisje-jongen-meisje wellicht een betere tactiek gekozen.

Al blijft het voor de meeste nog even wennen bij het zien dat een jongen tegen een meisje aan het lopen is, het idee lijkt niet ver weg dat we dit later ook bij de groten te zien zullen krijgen. Zien we binnenkort Kevin en Jonathan Borlée samen in de ploeg met Olivia Borlée? Het lijkt zomaar mogelijk. Afwachten dus wat de IAAF met dit proefstuk zal aanvangen.

Voor alle duidelijkheid: de primeur betreft dat er voor het eerst op die discipline gestreden werd om de wereldtitel.

De uitslag van de finale op het WKU18 kan je hier terugvinden.