Komende zondag is het Koning Boudewijnstadion in Brussel het toneel voor de Brussels Grand Prix. Wat vorig jaar nog een meeting was met slechts enkele nationale toppers is nu geëvolueerd naar een wedstrijd van hoog internationaal niveau. Ideale wedstrijden met het oog op een EK- of WK-limiet dus…

Kevin Borlée - Foto: Tomas Sisk
Kevin Borlée – Foto: Tomas Sisk

Loopnummers

De organisatie wist op heel wat nummers een topveld te verzamelen, zoals bijvoorbeeld op de 100m.  Zowel Francis Obikwelu als Ronald Pognon en Jaysuma Ndure hebben een besttijd onder de 10 seconden en behoren dan ook nog altijd tot de Europese top op het koningsnummer. Obikwelu en Ndure kruipen ook voor de 200m in de startblokken waar maar liefst 13 atleten een PB hebben onder de 21″. Bij de vrouwen is het Olivia Borlée die de ranglijsten aanvoert. Zij krijgt o.a. concurrentie van sterke Nederlandse, Ierse en Ivoriaanse dames. De enkele baanronde is over de breedte wellicht het sterkst bezet. Het is de Europese kampioen van 2010, Kevin Borlée, die de degens zal kruisen met onder meer de Jamaicaan Javere Bell, de Nederlander Liemarvin Bonevacia en de Ier Brian Gregan. Niet minder dan 17 ingeschreven atleten hebben een PB sneller dan 47″, waaronder ook de Belgen Dylan BorléeWill Oyowe, Arnaud Destatte, David Peccue en Seppe Thys. Nog op die 400m: twee EK-gangers op de 800m, Aurèle Vandeputte en Aaron Botterman. Zij testen voor een laatste keer voor afreizen naar het EK voor beloften, dat op 9 juli van start gaat, hoe het zit met hun snelheid. Bij de vrouwen voert de Jamaicaanse Gaye Wilkins, al goed voor 52″08 dit seizoen, de deelnemerslijst aan, maar zij zal de overwinning geenszins cadeau krijgen. Daar zullen onder meer de Belgische specialisten Laetitia Libert, Kimberley Efonye en Rani Nagels voor zorgen.

Op de 800m beschikt Peter Bol over de beste papieren.  De Australiër, die dit jaar met 1’46″51 al een PR scoorde, gaat o.a. het duel aan met CABW-atleet Ismael Debjani. Bij de vrouwen gaat de favorietenrol naar de Griekse Eleni Filandra, dit jaar reeds goed voor 2’03″36, maar in haar spoor mikken ook Mariska Parewyck en Lotte Scheldeman op een snelle eindtijd. Laatstgenoemde atlete wil zich in extremis nog plaatsen voor het EK junioren vermits de selectieperiode maandag wordt afgesloten. Op de 1500m en 3000m krijgen we een zowaar nog internationaler deelnemersveld. Op de 10.000m gaat alle aandacht naar Vivian Cheruiyot. De Keniaanse viervoudige wereldkampioene wil zondag in Brussel een plekje afdwingen voor het WK deze zomer in Peking.

Anne Zagré - Foto: Ruben Van den Berghe
Anne Zagré – Foto: Ruben Van den Berghe

De hordenummers zijn ook bijzonder sterk bezet. Op de hoge horden bij de heren doen Adrien Deghelt en Damien Broothaerts een gooi naar een WK-ticket omringd door de sterke Spanjaarden Yidiel Contreras (al goed voor 13″57 dit jaar) en Pedro Garcia. Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op Anne Zagré. De Brusselse wil zich op haar thuispiste maar al te graag verzekeren van het WK in Peking. Anderhalve week geleden bleef ze nog slechts 1 honderdste van dat WK-minimum. Ook de Nederlandse Rosina Hodde heeft haar WK-ticketje nog niet beet, en zal samen met Sara Aerts wellicht zorgen voor een wedstrijd van heel hoog niveau. Op de lage horden is het ook aangewezen om de WK-minima erbij te houden. Michael Bultheel krijgt heel wat sterke buitenlanders rond zich.  Met daarbij ook nog eens de heel snelle piste in Brussel indachtig, en hopend op goeie omstandigheden, zou Michael er weleens dichtbij kunnen zijn. Voor junior Dylan Owusu geldt de Brussels GP als laatste test richting het EK voor junioren, dat toernooi wordt op 16 juli op gang geschoten. Bij de dames mikt Axelle Dauwens op het WK-minimum, en ook zij krijgt concurrentie op maat om daaraan te voldoen.

Kampnummers

In het verspringen steekt de Senegalese verspringer Mamadou Gueye, dit seizoen al goed voor een PR van 8m12, er bovenuit. In het hinkstapspringen zien we Leopold Kapata opnieuw terug. Hij gaat het duel aan met de beste Belg van het moment, Solomon Commey. Het hoogspringen wordt hoogstwaarschijnlijk eveneens een hoogstaande competitie. Bij de vrouwen staat de Tukse Burcu Yuksel (PR 1m94) op pole position, maar tekenen ook twee sterke Georgische dames present samen met ook nog Hannelore Desmet en Claire Orcel, die zich aan het voorbereiden is op het EK junioren. In het polsstokspringen test Ben Broeders nog een laatste keer zijn armen (en benen?) in aanloop naar het EK beloften, bij de vrouwen gaat hetzelfde op voor Elien De Vocht die zal wedijveren met o.a. Fanny Smets. In het discuswerpen gaat de Nederlander Erik Cadée op zoek naar het ideale puzzelstukje dat hem naar het WK in Peking kan brengen, en ook Kato Van Den Brulle is er al dichtbij geweest, maar wil zondag maar al te graag haar laatste limietkans voor het EK junioren, verzilveren.

Het (aangepaste!) uurrooster van de Brussels GP vindt u hier.

De deelnemerslijsten vindt u via deze link.

Meer info over de Brussels GP vindt u op http://www.brusselsgrandprix.be/index.php/nl.