De Cubaanse hinkstapspringer Pedro Pablo Pichardo raast als een echte tornado door het atletiekseizoen. Gisteren stelde de amper 21-jarige Cubaan opnieuw zijn nationaal record scherper en dit voor de derde opeenvolgende keer. In Havana kwam hij tot 18m08, waarmee hij twee centimeter beter doet dan zijn sprong en beste wereldjaarprestatie op de Diamond League van Doha.

Pedro Pablo Pichardo - Foto: Wikimedia Commons
Pedro Pablo Pichardo – Foto: Wikimedia Commons

Picardo is de wereldkampioen bij de junioren van 2012 en pakte in 2013 ook al eremetaal bij de grote jongens, met een zilveren medaille op het WK in Moskou. Begin mei liet hij van zich horen door in Havana naar 17m94 te springen, goed voor het Cubaans record. Amper één week later, op de Diamond League in Doha, sprong hij met 18m06 voor het eerst verder dan 18m. Hij bleef toen de Amerikaan Christian Taylor voor in een knotsgek duel, waarin de Cubaan met één centimeter verschil aan het langste eind trok. Het was nog nooit eerder gebeurd dat twee mannen in dezelfde competitie over de 18m sprongen, Pichardo schreef dus al een beetje geschiedenis en lijkt op weg om dat individueel ook te doen.

Gisteren ging hij dus nog twee centimeter verder dan in Doha, waardoor hij zijn eigen derde plaats aller tijden verstevigd. Hij moet alleen nog de Britse wereldrecordhouder Jonathan Edwards (18m29) en de Amerikaan Kenny Harrison (18m09) laten voorgaan. Maar Pichardo liet al eerder uitschijnen dat hij zichzelf in staat ziet om dit jaar al het magische record van Edwards te verbeteren. Zijn hoofddoel is dan ook het WK in Peking, hier zou hij graag uitpakken met een sprong van meer dan 18m30. Uiteraard mag hij voor die wereldtitel het nodige weerwerk verwachten van Christian Taylor.

Misschien wordt deze zomer wel de zomer van de grote duels in het hinkstapspringen tussen beide heren, zoals we vorig jaar te zien kregen in het hoogspringen tussen Mutaz Essa Barshim en Bohdan Bondarenko. Stuwen Taylor en Pichardo elkaar naar ongekende afstanden? Hijst Pichardo zich de komende weken naar dezelfde plek die zijn landgenoot Javier Sotomayor in het hoogspringen bekleedt en komt hij daarmee in het rijtje van (levende) Cubaanse atletieklegendes zoals Alberto Juantorena en Dayron Robles? U zal het hopelijk hier lezen en dit kan al volgende week zijn, want Pichardo tekent donderdag present voor de Diamond League in Rome, één week later gaat hij op de Diamond League in New York aan de slag.