Alessandro Van De Sande heeft zich vandaag weten te kwalificeren voor het EK voor junioren in het Zweedse Eskilstuna. Van De Sande slaagde meteen in zijn opzet door 6 punten boven de gevraagde 7180 punten te blijven. Die prestatie zette hij neer op de Spaanse kampioenschappen meerkamp in Cartagena. Het is geen persoonlijk record voor de nationale recordhouder bij de scholieren, want vorig jaar liet hij al 7270 punten optekenen.

Het is wel een opsteker voor de atleet van Olympic Brugge omdat hij zich als eerstejaars én in zijn eerste tienkamp van het nog prille seizoen onmiddellijk weet te verzekeren van een EK-ticket. Marjolein Lindemans deed in Cartagena ook een gooi naar de limiet voor het EK voor beloften, zij faalde echter in haar opzet. Lindemans haakte na het verspringen gisteren af.

Alessandro Van De Sande verbeterde zijn PR in het kogelstoten - Foto: Ruben Van Den Berghe
Alessandro Van De Sande verbeterde zijn PR in het kogelstoten – Foto: Ruben Van Den Berghe

Na de eerste dag van zijn tienkamp lag Van De Sande nog 10 punten voor op het schema van zijn persoonlijk record. Zowel op de 100m, het verspringen en op de 400m zette hij zeer degelijke prestaties neer. In het kogelstoten verbeterde hij zijn persoonlijk record met 81 cm naar 13m91. Het hoogspringen werd een tegenvaller met 1m93.

Op de tweede dag speelden de omstandigheden een grote rol. Vooral de wind maakte het zeer moeilijk tijdens de 110m horden en het polsstokspringen. De prestaties op deze nummers waren dan ook iets minder dan verwacht. Ook in het discuswerpen kon de atleet van de Gentse Topsportschool niet in de buurt van zijn persoonlijk record komen. In het speerwerpen verpulverde hij zijn persoonlijk record met maar liefst 7m naar 50m41, waardoor de weg naar Eskilstuna kwam open te liggen. Die extra meters zouden zeer goed van pas komen tijdens de afsluitende 1500m, waarin hij een halve seconde overhield om die vereiste 7180 te behalen.

De uitslag van het Spaans kampioenschap tienkamp voor junioren vindt u hier terug.