In Bydgoszcz in Polen werd vandaag de eerste dag van het wereldkampioenschap voor junioren gehouden. Vijf Belgische atleten kwamen reeds in actie in het prachtige – en moeilijk uitspreekbare – ‘Zdzisław Krzyszkowiak’ stadion. Vier van hen zorgden voor goed nieuws: tienkampers Alessandro Van de Sande en Dimitri Montilla begonnen goed aan hun eerste dagen Tobias Capiau (ver) en Elise Vanderelst (800m) konden zich plaatsen voor de (halve) finale. Polsstokspringster Hanne De Baene kon zich helaas niet plaatsen voor haar finale

In de tienkamp kwamen dus twee landgenoten in actie. Zowel Alessandro Van de Sande en Dimitri Montilla startten hun dag goed. Met respectievelijk 11″15 en 11″49 zetten beiden heren een persoonlijk record neer op de 100 meter. Montilla liet met 6m87 in het verspringen nog een persoonlijk record optekenen, Van de Sande moest tevreden zijn met 6m64. Op het middaguur stond dan nog het kogelstoten op het programma van het Belgische tienkampduo. Van de Sande stootte zijn kogel naar een persoonlijk record van 14m05, Montilla liet zijn kogel landen na13m19.

Alessandro Van De Sande - Foto: Viktor Benschop
Alessandro Van De Sande – Foto: Viktor Benschop

In de namiddag werd Montilla ook nog knap vierde in het hoogspringen met 1m98, Van de Sande liet de lat helaas driemaal vallen op die hoogte en moest tevreden zijn met 1m95. In de afsluitende 400 meter van dag één liep Van de Sande zich nog naar een seizoensbeste prestatie van 50″31, Montilla finishte in dezelfde reeks niet ver achter hem in 51″17. Na vijf van de tien disciplines staat Van de Sande dertiende met 3.845 punten, drie plaatsen verderop vinden we Montilla terug met 3.763 punten.

Vanderelst en Capiau zonder problemen

Naast de twee tienkampers kwamen ook Elise Vanderelst en Tobias Capiau in actie. Vanderelst kon zich in haar reeks makkelijk plaatsen met een tijd van 2’07″70 voor de halve finale. Capiau deed het ook voortreffelijk: hij legde beslag op de vierde plaats in het verspringen met 7m69, amper vijf centimeter van zijn persoonlijk record. Zijn coach, Michel Boels, liet al weten dat het Belgisch record (7m86) zeker haalbaar is. De finale vindt morgen om 19u45 plaats.

Minder goed nieuws was er voor Hanne De Baene. De atlete van Olympic Brugge ging makkelijk over haar openingshoogte van 3m80 maar liet op 3m95 helaas driemaal de lat vallen. Voor de finale was een sprong over 4m15 nodig.