Dieter en Maarten Kersten hebben zich vandaag op een 10.000m in het Spaanse Huelva geplaatst voor het EK voor junioren. Zowel Dieter als Maarten bleven onder het minimum van 30’25” en de pupillen van Karel Lismont kunnen zich nu dus in alle rust voorbereiden op het EK, dat van 16 tot 19 juli in het Zweedse Eskilstuna doorgaat.

Vandaag stonden de Spaanse kampioenschappen op de 10.000m op de kalender. De broertjes Kersten, die momenteel op stage zijn in het Portugese Monte Gordo, trokken de Portugese grens over en maakten handig van de gelegenheid gebruik om deel te nemen aan het nationaal kampioenschap in Huelva, dat op zo’n 120km ligt van Monte Gordo. Het legde de atleten van Karel Lismont geen windeieren want zowel Dieter als Maarten doken onder het vooropgestelde minima van 30’25”. Dieter liet de klok als zevende stoppen na 29’37″23, Maarten kreeg het iets moeilijker maar ook hij wist zich te plaatsen voor het EK door als 17de binnen te lopen in 30’21″75. De Kerstens, die nog maar aan hun eerste 10.000m toe waren, scoren meteen hoog in de ranglijsten aller tijden. Dieters chrono is goed voor een tweede tijd aller tijden, enkel Raf Wijns deed in 1983 met 29’03″3 beter. Ook Maarten mag zich gelukkig prijzen, want met zijn eindtijd komt hij wel heel dicht bij de tijd die Karel Lismont destijds als junior liet noteren, meer bepaald… 30’21″0 (15de aller tijden).

De Belgische selectie voor het EK voor junioren in het Zweedse Eskilstuna telt nu reeds vier namen. In het indoorseizoen wisten verspringster Hanne Maudens en hoogspringster Claire Orcel zich al veilig te stellen van hun EK-ticket.

De volledige uitslagen van de wedstrijd vindt u hier.