Soufiane Bouchikhi loopt zondag zijn eerste marathon in Rotterdam. Hij liet de afgelopen maanden al sterke resultaten noteren op enkele wegwedstrijden in Nederland en trekt dan ook met het nodige vertrouwen richting Rotterdam. Wij konden Bouchikhi nog kort spreken in het Portugese Monte Gordo, waar hij de laatste hand legde aan zijn voorbereiding, net voor hij terug naar België vertrok.

Soufiane, je resultaten in Schoorl en Den Haag waren sterk, hoe verliepen de laatste weken van je voorbereiding?

“Het liep heel goed de afgelopen weken. Hier en daar had ik wel wat kleine pijntjes, maar dat hoort er uiteraard bij. Normaliter ging ik 3 weken op hoogte trainen in Marokko, maar dit heb ik noodgedwongen moeten inkorten want het weer was er plots heel slecht geworden. Abdelhadi (El Hachimi, red.) kwam toe op het moment dat ik vertrok en hij heeft het een hele tijd met sneeuw moeten doen. Ik had dan al een reis geregeld naar Monte Gordo en ben één dag na mijn thuiskomst al opnieuw vertrokken. Ik heb hier nog 16 dagen goed kunnen trainen en rusten. Vandaag (eergisteren, red.) keer ik huiswaarts om dan in het weekend naar Rotterdam af te zakken.”

Het is je debuut op de marathon, trek je dan met een bepaald doel naar Rotterdam?

“Ja, natuurlijk. Ik heb ook zeker een tijd in gedachten. Het spijtige is dat ik normaal een haas zou hebben, maar die haakte vorige week af dus heb ik twee opties. Bij goed weer zou ik opteren om mee te gaan met Willem Van Schuerbeeck en Michel Butter, zij mikken op een eindtijd van 2:12-2:13. Bij slecht weer wil ik het anders aanpakken omdat ik van mezelf weet dat ik in zo’n omstandigheden goed presteer. Krijg ik veel wind en regen voorgeschoteld dan zou ik me weleens in de tweede groep durven posteren, die richting 2:09 loopt. Het zal of heel goed zijn of heel slecht, niet iets daartussen. Alles hangt dus af van de omstandigheden.”

Foto: Kim Lommaert
Soufiane in actie op het EK in Zürich waar hij op de 5.000m 15de werd. – Foto: Kim Lommaert

Rotterdam is de eerste stap in de richting van de Olympische Spelen van volgende zomer, volgt er dit jaar dan nog een marathon?

“Uiteraard, Rotterdam wordt een kennismaking met de afstand en waarschijnlijk ook de man met de hamer. Veel zal hier al van afhangen. Verloopt het goed, dan begin ik direct te plannen om in september of oktober een najaarsmarathon te lopen op een zeer snel parcours. Amsterdam en Berlijn lijken mij daarvoor ideaal, daar wil ik echt voor een knaltijd gaan.”

Het is opvallend dat heel wat afstandslopers van jouw generatie zoals Koen Naert, Mats Lunders en jijzelf er al op jonge leeftijd voor kiezen om over te schakelen naar het langere werk. Waarom maakte jij die keuze?

“Die overstap naar de marathon had ik al eerder gepland, maar normaal ging die pas voor later zijn. Na het EK in Zürich vorig jaar werd het voor mij echter duidelijk dat ik op piste nooit zal kunnen strijden voor eremetaal, ik kom die pure snelheid tekort om daarvoor mee te dingen. Vandaar de vervroegde overstap. Als België effectief de internationale limieten zal hanteren voor Rio, dan maken er volgens mij toch wel 5 Belgen kans op die limiet. Het kan dus een pittige strijd worden, want er zijn maar 3 plaatsen op de marathon. Ik hoop er uiteraard bij te zijn en zal daar alles voor doen!”