Komend weekend staat de marathon in Rotterdam op het programma. Heel wat Belgen tekenen present maar nog geen Karen Van Proeyen. De ROBA-atlete maakt haar debuut op de 42,195km lange wedstrijd het weekend erop aan de andere kant van Nederland, in Enschede. Van Proeyen voelt zich er helemaal klaar voor.

Aan de voorbereiding zal het alvast niet liggen. Van Proeyen heeft 4 weken doorgebracht in Potchefstroom, Zuid-Afrika. Daar had ze met de Nederlandse Miranda Boonstra absoluut geen slecht gezelschap. Boonstra, die met haar 42 lentes 12 jaar ouder is dan Van Proeyen, liet al een hele reeks mooie prestaties noteren op de marathon met een besttijd van 2:27:32 en vorig jaar nog een 19de stek op het EK in Zürich. U leest het dus al, Van Proeyen had een ideaal metgezel mee die heel wat handige tips kon geven naar toch zo’n compleet nieuw ‘avontuur’ als de marathon is. Karen Van Proeyen heeft nog geen exacte chrono voor ogen die ze koste wat kost wil lopen, maar ze wil toch uiteraard meteen goed voor de dag komen. “Ik ga eerst en vooral voor een mooie ervaring op mijn eerste marathon en een mooie tijd”, aldus de gewezen basketbalspeelster. “Het exacte aanvangstempo moeten we nog vastleggen, dat is immers ook afhankelijk van hoe het de laatste 2 weken draait en hoe het zit met de weersomstandigheden. Maar ik zou nooit debuteren als mijn ambitie minder zou zijn dan 2u45 op de marathon.”

Karen Van Proeyen -Foto: Peter Wagemans
Karen Van Proeyen -Foto: Peter Wagemans

Van Proeyen beschikt over een heel goede vorm en heeft er dan ook een goed oog in. “Met de vorm zit het beter dan ooit, vooral dan op de langere tempo’s. Afgelopen week kende ik wel even een dipje, maar dat is blijkbaar normaal. De tapering is ingezet.” Bij de meeste Belgische topatleten die komende weken debuteren op de marathon is de Olympische limiet het hoofddoel, maar dat geldt niet voor Van Proeyen. “We hadden dit al langer gepland. Ik ben nog niet zo lang met atletiek bezig, maar ben er nu wel van overtuigd dat het langere werk mij het meest moet liggen. Tegenwoordig zie je trouwens meer en meer atleten die vroeger de stap naar de marathon zetten.” En plannen voor een najaarsmarathon? “Nee, die zijn er nog niet. Na Enschede kijken we hoe de race is meegevallen en maken we nieuwe plannen voor het zomerseizoen en het najaar.”