We zouden het bijna vergeten dat er naast het EK in Praag ook elders op het scherpst van de snee wordt gestreden. Gisteren was dat het geval voor de junioren en beloften op hun Belgisch kampioenschap. Vandaag was het de beurt aan de cadetten en de scholieren. Er werden heel wat sterke prestaties neergezet, waaronder een Belgisch record in het verspringen voor de cadet Matthieu Davies en maar liefst vier EYOF-limieten, we zetten deze voor u op een rijtje.

Het kogelstoten bij de cadetten jongens was één van de nummers die in de ochtend geprogrammeerd stonden. Belgisch recordhouder bij de cadetten Mathew Ugwu moest zich tevreden stellen met het zilver. Het goud was voor Alexy Lepeuple met een worp van 17m77.

Bij de cadetten jongens sprong Matthieu Davies in zijn vijfde poging naar 6m73. Een verbetering van het 9 jaar oude Belgisch record van Frederik Lemmens met 6cm. De Belgische titel was het logische gevolg. In het verspringen bij de scholieren jongens

Michael Obasuyi (rechts) - Foto: Tomas Sisk
Michael Obasuyi (rechts) – Foto: Tomas Sisk

won Michael Obasuyi met een sprong van 6m95, goed voor een tiende prestatie aller tijden én hiermee overschreed hij ruim de gevraagde 6m79 om naar het EYOF te mogen in Tblisi. Bij de scholieren meisjes pakte Lee May Cooper de winst met 6m87, wat een evenaring is van de vierde prestatie aller tijden.

Hanne Borstlap won het polsstokspringen bij de cadetten meisjes met 3m45, haar prestatie was tevens goed voor een evenaring van de vierde prestatie aller tijden. Afgaand op de deelnemerslijst in het kogelstoten bij de cadetten meisjes leek Dani Maluta ongenaakbaar. Het tegendeel werd echter bewezen, Maluta werd tweede met een worp van 13m24. Het was Mila Savelkouls die de titel pakte ,nadat ze haar kogel naar 13m44 én de achtste prestatie aller tijden had gestoten.

Net na de middag dan werden de finales op de 60m horden gelopen. Bij de cadetten meisjes won Angel Angwazie in 8.81, goed voor de vierde prestatie aller tijden. Bij de cadetten jongens was het Thomas Carmoy die won, hij liep naar de negende prestatie aller tijden  met 8.49.

Hierna was het de beurt aan de jongens en meisjes 400m. Bij de cadetten meisjes snelde Lisse Thyssen naar de derde prestatie aller tijden met 57.83. Bij de scholieren meisjes was de titel voor Valentine Debougnoux in 57.15, goed voor de negende prestatie aller tijden. Theo Degand en Gerbrand Huts pakten de titel bij de cadetten en scholieren in respectievelijk 53.40 en 50.44.

Celine Gauthier - Foto: Tomas Sisk
Celine Gauthier – Foto: Tomas Sisk

Daarna stonden de finales van de 60m geprogrammeerd. Lyne Camarait Assat was de verrassende winnares bij de cadetten in een tijd van 7.73, goed voor de vierde prestatie aller tijden. Bij de scholieren meisjes was de winst voor Celine Gauthier, die met 7.60 naar de tweede prestatie aller tijden liep. Ook Laures Bauwens liep snel en werd tweede met de zevende prestatie aller tijden van 7.66. Bij de scholieren jongens dan werd het uitkijken naar wat Jordan Paquot in zijn mars had. Hij bleef met 6.93 amper 2 honderdsten boven het Belgische record van Julien Watrin. Raphael Kapenda werd tweede met 6.95, waardoor hij op de derde plaats aller tijden prijkt.

Nicasina Rossaert zorgde voor de tweede EYOF-limiet van de dag, ditmaal in het hoogspringen. Rossaert sprong over 1m75, wat 1 cm boven de gevraagde richtlijn is. Ze mocht uiteraard ook de titel bij de scholieren mee naar huis nemen.

Thibauld Guilbert - Foto: Tomas Sisk
Thibauld Guilbert – Foto: Tomas Sisk

Amper 10 minuten later zorgde Elliot Crestan voor de derde EYOF-limiet van de dag op de 800m met 1:56.44. Topfavoriet Jochem Vermeulen moest vrede nemen met het zilver. Bij de cadetten jongens won Thibauld Guilbert in 1:59.56, daarmee komt hij op de vierde plaats aller tijden te staan. Nadege De Meulemeester en Cameron Vandenbroucke wonnen bij de cadetten en scholieren meisjes in respectievelijk 2:20.69 en 2:18.54.

Lyne Camarait Assat kon al eerder op de dag zegevieren op de 60m en deed dit kunstje ook over op de 200m. De cadette liep met 25.26 naar de negende prestatie aller tijden. Bij de scholieren liep Laures

Jorg Vanlierde - Foto: Tomas Sisk
Jorg Vanlierde – Foto: Tomas Sisk

Bauwens naar de vierde EYOF-limiet. Met 24.80 komt ze net niet in de top tien aller tijden. Tussendoor bevestigde scholier Jorg Vanlierde zijn EYOF-limiet in het polsstokspringen, die hij bijna twee maand geleden neerzette, door de titel te winnen met een sprong over 4m66 te. Hiermee verbterde hij zijn persoonlijk record en zijn zesde prestatie aller tijden met 1cm. Vanlierde liet de lat zelf op de limiet voor het WK voor scholieren in Cali leggen, maar dat was nog te hoog gegrepen.

Bij de cadetten jongens op de 200m won Artur Carlier en verbeterde hij zijn eigen vierde prestatie aller tijden naar 23.03. Giebe Algoet won ondertussen het hoogspringen bij de scholieren jongens met 1m94. Axel Viane slaagde erin om topfavoriet Jordan Paquot te verschalken op de 200m bij de scholieren jongens. Zijn 22.20 is tevens goed voor de negende prestatie aller tijden.

De volledige uitslag vindt u hier terug.