Lord Sebastian Coe, de legendarische Britse halve fondloper heeft enkele plannen voorgesteld om de atletiekkalender te wijzigen. De huidige atletiekkalender biedt volgens Coe de toeschouwers geen duidelijkheid en moet een begin, een midden en een einde krijgen. Er moeten meer wedstrijden in de centra van grote steden komen. En de IAAF moet zich meer gaan richten op de jeugd, met korte, flitsende evenementen.

Het zijn enkele van de reeks plannen die Sebastian Coe vandaag presenteerde in zijn eerder aangekondigde Manifesto. Daarin maakt hij duidelijk welke richting hij op wil, indien hij in augustus verkozen wordt als opvolger van Lamine Diack als voorzitter van de IAAF.

Het huidige aantal wedstrijden in de Diamond League en World League zijn te ruim en er is een gebrek aan structuur. Een kleiner circuit wedstrijden met meer kwaliteit en alle wereldtoppers is nodig om de aandacht van het sportpubliek te trekken. Coe zegt ook dat de atletiek en de atleten meer commerciële ruimte moeten krijgen, zonder dit overigens te vernauwen in maatregelen.

Ook wil hij de huidige regionale trainingscentra in allerlei werelddelen vervangen door mobiele steunpunten om opnieuw een basis te creëren voor atletiek. Van kandidaten voor WK’s en Olympische Spelen verwacht hij 8-jarig programma om vooraf en achteraf de sport te promoten.

Een andere legende, namelijk polsstokspringer Sergey Bubka, ook dé tegenkandidaat van Coe voor het voorzitterschap van de IAAF heeft aangekondigd om binnenkort ook zijn plannen en ideeën op tafel te leggen.