Simon Debognies plaatste zich in Roeselare zonder problemen voor het EK in Samokov. In een mistig Schiervelde had de junior van OEH geen problemen om de winst op zak te steken. Met zo’n kwart minuut voorsprong kon hij zijn zege ruimschoots vieren. “Ik wist dat de conditie goed was. Op het EK lijkt top-15 realistisch.”

Simon Debognies - Foto: Tomas Sisk
Simon Debognies – Foto: Tomas Sisk

Simon Debognies liep ook vorig jaar in Roeselare een sterke race, maar verloor toen als derde een half minuutje op clubgenoot Isaac Kimeli en Steven Casteele. Dat was voldoende voor de selectiecommissie om Debognies uiteindelijk thuis te houden. “Ik had uiteraard vorig jaar al graag meegewillen, maar dat was een beslissing van de bond die ik wel respecteerde.”

Het motiveerde Debognies om er in 2014 opnieuw vol tegenaan te gaan. “Mijn cross in Tilburg van vorige week toonde al dat de conditie uitstekend was dus ik ging met het volste vertrouwen naar Roeselare. Vandaag heb ik bewezen dat ik die EK-selectie meer dan waard ben.”

Debognies’ zege in Roeselare was er inderdaad eentje om in te kaderen. De OEH-atleet speelde vrij vroeg solo slim en won afgetekend. Ook coach Tim Moriau was tevreden. “Simon is in uitstekende doen. Bij de juniors heeft hij – op het EK na dan – nog maar weinig te zoeken. Na Samokov gaat Simon zich dan ook toeleggen op de korte crossen. Je merkt gewoon dat hij op de juniorswedstrijden niet meer diep genoeg kan en moet gaan. Dat is iets wat hij nog moet leren, maar wat op de korte veldlopen zeker zal lukken.”

Debognies blijft ondanks zijn overtuigende zege in elk geval zijn bescheiden zelf. Ook in zijn ambities voor het EK blijft hij voorzichtig. “Het is moeilijk om uitspraken te doen over het EK. Volgens mijn coach moet een top-10 notering er wel inzitten, al zal veel afhangen van de vorm van de dag. Ook de concurrentie is moeilijk in te schatten, dus we zien wel hoe het loopt. Top-15 lijkt me realistisch”, besluit een tevreden Debognies.