Vandaag vond in Tilburg de traditioneel sterk bezette Warandeloop plaats. Heel wat Belgen verschenen er aan de start en de meesten onder hen lieten hun duidelijk gelden. Wij zorgen hieronder voor een overzicht van de Belgische prestaties.

Justine Tinck - Foto: Tomas Sisk
Justine Tinck – Foto: Tomas Sisk

Beginnen doen we met de scholieren meisjes waar Justine Tinck de overwinning meegraaide in een spannende strijd, waarin Tinck aan het langste eind trok tegen twee Nederlandse meisjes. Het tijdsverschil tussen winnares Tinck en de Nederlandse Bakker op de 3de plaats bedroeg slechts 3 seconden. Andere sterke Belgische prestaties waren er voor Febe Pardaens, Katinka Bassleer en Eva De Rooy, die als respectievelijk 6de, 7de en 10de ook in de top tien eindigden.

De scholieren jongens overtroffen de prestaties van de meisjes door zomaar even voor een clean sweep te zorgen op het podium. Het was Belgisch kampioen bij de cadetten op de 1500m , Mathieu Willems, die op het hoogste schavotje mocht plaatsnemen. Ruben Quagliara en Arno Teuchie vervolledigden het podium, na een opnieuw zeer spannende wedstrijd. William Van Looy en Bastiaan Ameryckx liepen ook sterk naar respectievelijk de 4de en de 8ste plaats.

Bij de junioren vrouwen was het vooral uitkijken nar wat Charlotte Sijmens en Vanessa Scaunet konden verwezenlijken in een sterkbezet internationaal veld. Op de CrossCup in Mol trok Sijmens nog aan het langste eind, maar vandaag scheelde het één volle minuut in het voordeel van Scaunet. Scaunet liep naar een uitstekende 4de plaats en werd daarmee eerste van de Benelux. Sijmens moest tevreden zijn met de 11de plaats.

Simon Debognies - Foto: Tomas Sisk
Simon Debognies – Foto: Tomas Sisk

Simon Debognies leek bij de junioren heren het meeste kans te maken op een dichte ereplaats of zelfs de overwinning. Die verwachting maakte hij waar door twee Nederlanders voor te blijven en de overwinning mee naar huis te nemen. Michael Somers en Laurens Vanderlinden finishten als respectievelijk 5de en 9de ook in de top tien. Opvallend, bij de eerste 25 lopers zaten maar liefst elf Belgen. Een uitmuntende collectieve prestatie van de Belgsche junioren.

Dan naar de korte cross bij de vrouwen waar Sofie Van Accom in actie kwam. Van Accom liep in Mol de lange cross, maar opteerde in Tilburg voor de korte. Iets wat haar geen windeieren legde, want Van Accom werd knap 2de na de Duiste Wegi en voor de Nederlandse Kruiver. Bij de heren op de korte cross opnieuw een sterke collectieve prestatie van onze Belgische atleten met een 4de plaats voor Mohammed Berok, een 6de voor Jan Van Den Broeck, een 7de voor Philip Cortvriendt en een 11de voor Abdi Nagassa.

De westrijd bij de senioren vrouwen of het crossgala zoals ze het in Tilburg heten had één absolute topfavoriete, de Nederlandse Sifan Hassan. Uit Belgische hoek was het kijken naar wat Veerle Dejaeghere, Karen Van Proeyen en Imana Truyers tegen al het Nederlandse en internationale geweld konden doen. Veerle Dejaeghere voelde zich duidelijk meer in haar sas dan in het Molse zand van twee weken terug en liep naar een 3de plaats, na wie anders dan Hassan en de  Oostenrijkse Wenth. Imana Truyers werd knap 14de en 5de belofte. Karen Van Proeyen eindigde op een verdienstelijke 24ste stek.

De wedstrijd van de senioren heren moest het hoogtepunt worden van de Warandeloop. Dat werd het ook. De Nederlander Khalid Choukoud was, na zijn zeer sterke Zevenheuvelenloop vorige week, de beste voor Dame Tasama. Abdelhadi El Hachimi finishte op een knappe 7de stek met in zijn zog Pieter-Jan Hannes, die 8ste en 1ste belofte werd. Dennis Licht, de Nederlander die in Mol won voor El Hachimi en Hannes, finishte op de 9de plaats. Verder waren er mooie ereplaatsen voor Mats Lunders en Florent Caelen met respectievelijk de 13de en 19de plaats. Hierdoor wonnen de Belgische mannen de Nations Cup van het crossgala.

De uitslagen vindt u hier terug.

Pieter-Jan Hannes en Dennis Licht - Foto: Tomas Sisk
Pieter-Jan Hannes en Dennis Licht – Foto: Tomas Sisk