Oost west, thuis best, zegt het spreekwoord. Voor de 20-jarige Isaac Kipruto Kimeli was die thuis tot zijn vijftiende levensjaar het Keniaanse hoogland. Vijf jaar later trekt één van de goudhaantjes van het Olympic Running Team opnieuw naar zijn roots om er zich een maand lang in alle stilte voor te bereiden op het komende winterseizoen. Dichtbij familie en vergezeld van coach en ploegmaats. Een bijdrage van Roel Stiens vanuit Kenia.

In tegenstelling tot andere atleten van Keniaanse origine, was Isaac Kimeli geen loper voor hij naar België kwam. De toen 15-jarige jongeman was zelfs niet echt sportief gebouwd en had nog nooit echt gelopen. Hij had tot dan toe niet veel interesse in de vele talloze wereldtoppers in het afstandslopen die op een goed uur rijden van zijn vroegere woonplaats uit de grond leken te rijzen. Anno 2014 kan hij zich echter wel Belgisch Kampioen op de 1500m noemen en nummer 2 op het afgelopen Europees Kampioenschap veldlopen, na hoe kan het ook anders, een tot Turk genaturaliseerde Keniaanse atleet. Coach Tim Moriau kneedde de verlegen jongeman tot een atleet die op zijn allereerste 5000m meteen de beste Europese jaartijd bij de beloften liep en de vijftiende Europese jaartijd neerzette bij de senioren. Afgelopen zomer proefde Kimeli voor het eerst van een EK bij de grote jongens en het kampioenschap in Zürich smaakt duidelijk naar meer voor ‘Lightning Sjakie’.

Tim Moriau met zijn pupil Isaac Kimeli in Iten.
Tim Moriau met zijn pupil Isaac Kimeli in Iten.

Op 1 november vertrok Isaac met ORT-teammaats Thomas De Bock, Roel Stiens en Falko De Backer naar Kenia om er het komende veldloopseizoen voor te bereiden in een aangenaam klimaat en op 2200m hoogte. De lokale gemeenschap van Cheptiret maakte gebruik van de korte terugkomst van Isaac om hem een tweedaags volwassenheidsritueel op te leggen. Kimeli doorstond deze proeven met verve en mag zich nu ook in Kenia een volwassen man noemen. Na twee weken vervoegde coach Moriau zijn troepen op het Keniaanse platteland om zijn atleten de twee laatste weken richting Roeselare de nodige persoonlijke begeleiding te verschaffen.  “Het doel van deze hoogtestage voor Isaac is om zich via Roeselare te plaatsen voor het EK te Bulgarije”, aldus Tim Moriau. Vorig jaar moest Kimeli in de eindsprint nog nipt de duimen leggen voor de Turk Ali Kaya bij de junioren, dit jaar start Isaac voor het eerst bij de beloften, maar de zwarte parel blijft even ambitieus: “Ik wil op het podium staan in Samokov”. Het vijftal verblijft op een goede 20km van Eldoret en op 50km van Iten, het loopmekka van het afstandslopen. Op 27 november reist het gezelschap opnieuw af naar België, drie dagen later staat de CrossCup van Roeselare op het programma. Eind maart wordt het wereldkampioenschap veldlopen in China georganiseerd, afhankelijk van de prestatie op het EK, zal Kimeli al dan niet geselecteerd worden om deel te mogen nemen aan de hoogmis van het mondiale veldlopen.