Vandaag werd in Monaco gekozen waar het wereldkampioenschap atletiek in 2019 zou doorgaan. De kandidaten waren Barcelona, Eugene en Doha. De stemming onder de ‘council members’ van de internationale atletiekfederatie verliep als volgt:

Eerste ronde:  Doha – 12, Eugene – 9, Barcelona – 6

Tweede ronde: Doha – 15, Eugene – 12

Een erg spannende stemming had dus als resultaat dat het WK in oktober 2019 in de hoofdstad van Qatar doorgaat. In 2015 trekken de atleten naar Peking, in 2017 naar Londen. De aanwezige oliedollars in Qatar zullen ongetwijfeld voor een schitterende accommodatie zorgen, maar er vallen ook vragen te stellen bij de toewijzing. Ten eerste is in de opbouw naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar ondertussen gebleken dat de organisatoren en de overheid het niet al te nauw nemen met veiligheidsvoorschriften voor de, vaak onderbetaalde, arbeiders.

Ten tweede is er de verplaatsing van het WK naar oktober. Welke consequenties dat met zich mee brengt voor zowel de internationale als de nationale kalenders is niet te overzien. Denk bijvoorbeeld maar aan de Diamond League. Als die al op zijn einde zou lopen een maand voor het WK zou dat de beleving niet ten goede komen, maar anderzijds laat het klimaat niet toe dat alle organisaties zomaar een maand of meer opschuiven. Ook het EK veldlopen zal, tenzij het drastisch verplaatst wordt, dan al na zes tot acht weken na Doha volgen. Bij ‘nationale kalenders’ moet u in ons land in de eerste plaats aan de Lotto CrossCup denken. Zullen de toppers aan de start verschijnen als het WK atletiek pas een tweetal weken achter de rug ligt ?

Later deze week worden in Monaco nog enkele kleinere kampioenschappen, zoals het wk junioren in 2017, toegewezen. Op een gelijkaardig congres van de Europese atletiekfederatie vorige week werden de komende twee EK’s veldlopen toegekend. Het EK van volgend jaar werd binnen Frankrijk verplaatst van Paray-le-Monial(Bourgogne) naar Hyères (Var, zuidkust). In 2016 zal het crosskampioenschap doorgaan in het Italiaanse Chia(Sardinië).

1 REACTIE

 1. WK in oktober is inderdaad problematisch! Kalender wordt stevig door elkaar geschud en het is zeker niet compatibel met het volgend seizoen, of gaat IAAF dan ook in 2020 alles opschuiven?
  Was zelf als coach aktief in Doha voor het nationale team atletiek gedurende 8 jaar en later ook nog 8 jaar als “technical consultant” voor het Olympisch Committee, en wij deden alles om in die periode onze voorbereidingen voor de Aziatische spelen en/of kampioenschappen(die traditioneel tamelijk laat in het seizoen vallen, vanwege het klimaat) in het buitenland (met milder klimaat) te kunnen doen.
  In oktober kan het in Doha nog lekker heet zijn en ook zeer vochtig.
  Echt niet ideaal voor alle disciplines.
  Begrijp niet, dat na FIFA nu ook IAAF kiest voor een kampioenschap in Doha en zijn eigen devies niet meer naleeft: atleet moet centraal staan!
  Alle Federaties zouden druk moeten oefenen om dit WK toe te kennen aan een meer geschikte kandidaat.

Reacties zijn gesloten.