Er zullen alsnog limieten moeten worden opgesteld voor het outdoor WK in Doha. Dat mag een verrassing heten, want eerder was gecommuniceerd dat kwalificatie op basis van wereldranglijsten zou gebeuren. De IAAF voerde die regel echter af na uitvoerig debat met de atleten zelf, zo communiceert het vandaag op zijn website.

Samen met het openen van de ticketverkoop voor het WK outdoor te Doha had de IAAF bijzonder verrassend nieuws te melden op deze Wapenstilstand. Hoewel het origineel van plan was de bedeling van de kostbare WK-kwalificatie voor volgende zomer te organiseren op basis van een nagelnieuwe wereldranglijst (met een soort puntensysteem, ongeveer te vergelijken met dat van het wielrennen), zal het zich alsnog beroepen op richtprestaties (zoals nu het geval is). Dat mag als een bijzondere wending benoemd worden, zeker omdat verschillende (ook Belgische) atleten ongetwijfeld hun seizoensplannen daardoor zullen wijzigen. Deelname aan een uitgebreid indoorseizoen lijkt daardoor bijvoorbeeld opnieuw minder interessant voor onze Belgische atleten.

“We zijn niet zeker van een eerlijk systeem”

De IAAF maakte de beslissing naar eigen zeggen na uitvoerig debat met de atleten zelf. “Hoewel de atletiek wereldwijd stilaan klaar is voor een nieuwe wereldranglijst, is de tijd nog niet rijp om het te installeren als middel om de WK plaatsjes te verdelen”, klinkt het. “We zijn er niet zeker van dat het systeem volledig eerlijk is voor alle atleten uit alle regio’s wereldwijd.”

De IAAF wil het nieuwe wereldrankingsysteem wel reeds invoeren in 2019 zodat “de gemeenschap zich er reeds mee kan vertrouwen zonder dat het een impact heeft op deelname aan internationale kampioenschappen”. IAAF-baas Sebastian Coe blijft ervan overtuigd dat een puntensysteem dé toekomst is. “Verandering heeft echter tijd nodig”, aldus de voormalige 1500m-kampioen. “En we willen een nieuw systeem niet overhaast installeren vooraleer iedereen de impact ervan beseft.”

De exacte richtprestaties die zullen gelden voor het WK in Doha, dat doorgaat van 27 september tot 6 oktober van volgend jaar, zullen volgende maand gecommuniceerd, meldt de internationale atletiekfederatie tot slot. Nationale federaties hebben de mogelijkheid om die limieten daarna nog te verscherpen voor hun nationale selecties.