Zondag vindt de eerste individuele manche van de CrossCup plaats. In en rond het zand van het Zilvermeer in Mol zullen voor het eerst de krachtsverhoudingen op de langere afstand duidelijk worden. Wat de Belgen betreft zou het wel eens kunnen dat ditmaal de vrouwenrace eens spannender wordt dan de mannenkoers.

Laten we beginnen met de korte cross, want die komt zondag voor het eerst live op televisie. Een deelnemerslijst is niet beschikbaar, dus op deze afstand is het wat in het duister tasten. Zeker omdat enkele heren die op de kortere afstand de voorbije jaren wel eens het mooie weer maakten ontbreken. Kim Ruell(lange), Welsey De Kerpel(blessure), Lukas Van Assche(lange), Isaac Kimeli(stage), Thomas De Bock(stage) en Pieter-Jan Hannes(lange) gaan allen niet van start op de 3 kilometer lange wedstrijd. Dit belooft een open strijd tussen bijvoorbeeld gevestigde waarden Hernould en Van Rooy of een youngster die eventueel opstaat.

Op de Lange cross bij de dames is Veerle Dejaeghere door de afwezigheid van Almensch Belete uiteraard favoriete. Toch is het na de topprestatie van Louise Carton in Gent afwachten of zij misschien eindelijk de jongedame is die Dejaeghere van haar troon kan stoten. Hoever Barbara Maveau precies staat na haar zwangerschap is ook nog wat afwachten, al zal ze hoe dan ook voor de dichte ereplaatsen meedoen. Verder is het uitkijken naar een strijd tussen onder meer Sofie Van Accom, Imana Truyers, Hanna Vandenbussche en Natalie Ameloot.

Bij de heren verwachten we Pieter-Jan Hannes absoluut als eerste Belg. Abdi en D’Hoedt ontbreken en Koen Naert bleek in Gent nog veel werk voor de boeg te hebben. Waarschijnlijk zal Naert zondag al beter voor de dag komen en meedingen naar een mooie ereplaats. Daarvoor zal hij de strijd aanbinden met Abdelhadi El Hachimi, Dries Basemans, de gebroeders Casteele, Stijn Devulder en Kim Ruell. Op de deelnemerslijst vinden we ook Kjell De Hondt, Mats Lunders, Jesse Stroobants en Lukas Van Assche, maar of zij effectief zullen deelnemen is om verschillende redenen erg twijfelachtig.  Van Nederlandse kant komt er interessante tegenstand van toppers Jesper Van Der Wielen en Dennis Licht.