Aurèle Vandeputte was tot in mei van dit jaar voor velen onder u waarschijnlijk een onbekende, en dat is zeker geen schande. Afgelopen zomer maakte de HAC-atleet een reuzensprong voorwaarts op de 800 meter en plaatste zich ook voor het WJK in Eugene.

Het kan moeilijk verbazen dat Vandeputte erg tevreden terugblikt op het voorbije seizoen. “Het was super, echt beter dan gehoopt. Het doel was op voorhand 1.49.7”. Het werd uiteindelijk 1.48.1 , terwijl hij van 1.51.9  in 2013 kwam. Het afgelopen seizoen was nog maar zijn derde seizoen op de piste, maar de winter die eraan voorafging was vooral nog maar de eerste winter waarin hij serieus trainde. “We hebben daar echt aan de basis gewerkt. Die was zeker te klein. In de zomer heb ik daar dan de vruchten van geplukt.”

Op de Flanders Cup in Lokeren pakte de 19-jarige loper uit met de eerder vermelde toptijd. “Ik voelde op training wel dat er iets zat, maar had totaal niet op de limiet gefocust. Het leek me wat hoog gegrepen. De opwarming verliep die dag niet echt vlot, maar toen volgde toch de ideale race in de ideale vorm.” Vandeputte plaatse zich daardoor ook voor het WK voor junioren in de Verenigde Staten.

Het avontuur in de VS vond de 800 meter-loper geweldig, al had het sportieve misschien nog iets beter gemogen. “De ervaring was echt fantastisch, ook de organisatie was trouwens super. Ik had mezelf redelijk wat druk opgelegd en stond dus ook wel met stress op het kampioenschap. De reeksen, die ik overleefde, verliepen heel goed en ook heel snel. Ik had nog nooit twee dagen na elkaar 800 meter gelopen en voelde dan ook de vermoeidheid. Mede door de stress ook was ik echt leeg in de halve finale. Tactiek is op dat niveau toch ook nog wel anders, maar dat neem ik mee naar een volgende keer.”

Na het WK was Vandeputte vermoeid en overwoog zelfs het BK over te slaan, maar kon zijn vorm toch nog succesvol rekken en er de eerste plaats binnenhalen. Nadien nam hij twee weken absolute rust. In samenspraak met trainer Andy Ingelbrecht ligt er ook al een plan voor de winter klaar. “Ik moet vooral aan kracht bijwinnen. Verder gaan we de aanpak met de vele kilometers verderzetten. Ik ga zeker geen indoor doen, maar wel af en toe een cross. Ik ben nu wel senior maar toch zullen daar een paar lange crossen bijzijn.” Komende zomer mikt Vandeputte op een tijd van onder de  1.48 en ook de limiet voor het EK beloften zal ergens in die buurt liggen. Op de langere termijn durft hij geen voorspellingen doen, al hoopt hij op het allerhoogste. “Ik zal denk ik zo geen reuzensprongen meer maken, maar wil wel nog een tijdje rustig progressie blijven maken. Uiteindelijk droom ik wel van de Olympische Spelen.”