Dafne Schippers en Renaud Lavillenie zijn zonet uitgeroepen tot Europese atleten van het jaar. Voor Nederland trouwens een primeur want Schippers is de eerste Nederlandse atlete die de prestigieuze titel sinds de introductie in 1993 opstrijkt. Voor Frankrijk vielen Christophe Lemaitre en Christine Arron eerder al in de prijzen.

Voor beide atleten is de titel vanzelfsprekend een absoluut bekroning van hun schitterend seizoen. Dafne Schippers wist zich op het EK in Zürich tot Europese kampioene te kronen op zowel de 100 als 200 meter en zette met 11″03 en 22″03 ook nog eens de beste Europese jaarprestaties neer. Ook Renaud Lavillenie kende een schitterend seizoen. De Fransman verbeterde indoor natuurlijk het wereldrecord door 6m16 te overschrijden, outdoor ging het hem ook voor de wind. Op het EK had hij zowaar genoeg aan twee sprongen voor het Europese goud. Schippers volgt Zuzana Hejnova op, bij de heren wist Bohdan Bondarenko vorig jaar de titel in de wacht te slepen.

Adam Gemili op weg naar EK-goud - Foto: Kim Lommaert
Adam Gemili op weg naar EK-goud – Foto: Kim Lommaert

Verder werden er ook twee titels uitgedeeld voor beloftevolle jongeren, de zogenaamde ‘Rising Stars’. Bij de vrouwen ging die naar de 21-jarige Russin Mariya Kuchina, die indoor WK-goud won en outdoor EK-zilver veroverde. Bij de heren kreeg de ontzettend snelle Brit Adam Gemili de titel. De 21-jarige voormalige voetbalspeler stoomde naar EK-goud op de halve baanronde en staat met de chrono die hij daar neerzette, 19″98, eerst op de Europese jaarranglijst. Op de 4x100m leidde hij het Britse team ook naar winst en ook die chrono (37″93) is de Europese jaarsnelste.