De hamerslingeraar van DCLA kijkt uitermate tevreden terug op het afgelopen jaar. Dat kon ook moeilijk anders. De Coster won dit jaar alles wat er in België te winnen viel en verbeterde ook nog eens zijn persoonlijk record, maar zijn honger is nog niet gestild.

Al heel vroeg op het seizoen pakte hij uit met een, weliswaar nipt, nieuw record.”Begin dit jaar wist ik al dat 2014 wel eens een goed jaar kon zijn omdat ik in die periode al verschillende training PR’s had verbroken met zware hamers. Daarom heb ik in maart reeds een wedstrijd gedaan, iets wat ik normaal gezien niet doe.” Zijn doelen waren voor het seizoen duidelijk: de Vlaamse titel en 62 meter gooien. Het was dan ook op dat Vlaams kampioenschap dat De Coster absoluut top wou zijn, omdat op het Belgisch kampioenschap Nicolas Pierre per definitie te sterk zou zijn. Het KVV verliep erg goed. “Dat ik op het KVV de titel binnenhaal en meteen ook over de 62m wierp was meer dan ik had durven hopen. Op zich was het seizoen al geslaagd maar ik was er wel op gebrand om nog verder te gooien.”

Vier weken voor het BK had de hamerslingeraar minder geluk, hij sloeg zijn voet om en dat leverde een scheurtje in de enkelband op. “In eerste instantie denk ik dat mijn seizoen voorbij is, zeker als ik enkele dagen later ook bof krijg, maar gelukkig kan ik na enkele dagen mijn voet terug belasten.” Op het nationaal kampioenschap slaagde hij er toch nog in over de 60 meter te gooien, en nog verassender, zelfs de titel te pakken. “De kers op de taart van wat reeds een mooi seizoen was. Zonder meer mijn beste seizoen ooit. Eerste Vlaamse titel, eerste Belgische titel én een nieuw record, veel beter dan dat wordt het niet.”

Voorspellen wat volgend jaar zal brengen is moeilijker. De Coster wordt in december vader en dan is het altijd afwachten welke consequenties dat zal hebben naar sport toe. Toch wordt de 30-jarige werper er niet minder ambitieus op. “Ik wil op het elan van dit seizoen verder doen en opnieuw wat verder gooien, 63 meter lijkt me dan een goed doel om mee te beginnen.”

Ondertussen is hij ook nog bezig met training geven aan een jong hamertalent uit Kortenberg. Joyce Vanden Eynde is scholiere en maakt dit jaar de overstap van ACKO naar DCLA. De Coster geeft ook één keer per week techniektraining  aan cadette Manon Wyns van OEH. Hij is al jaren zijn eigen trainer en dat helpt hem om in te zien hoe hij die jonge dames moet begeleiden. “Ondertussen heb ik een vrij goed beeld van wat werkt voor mij maar die zoektocht begint opnieuw bij het trainen van andere atleten. Elke atleet is anders, heeft andere kwaliteiten en aandachtpunten en daaraan dient de training dus ook aangepast te worden.”