Eindelijk! Het leek wel een eeuwigheid geleden, maar vandaag stond Hans Van Alphen opnieuw aan de start van een tienkamp! Na ruim anderhalf jaar van blessureleed mocht hij deelnemen aan de prestigieuze Décastar in Talence. Met vice-Europees kampioen Kevin Mayer, Eelco Sintnicolaas en Oleksiy Kasyanov was ook de tegenstand niet mis. Verlost van alle kwaaltjes nam hij vandaag deel aan de eerste 5 disciplines. De tienkamp afmaken was vooraf het grootste doel.

Om 11u deze morgen was er de start van de 100m. Na een valse start in de reeks van Hans Van Alphen kwam hij uiteindelijk over de streep in 11”41 (P.R. 10”96). Hij werd hierin 14de en sprokkelde daarmee 771 punten. De overwinning in deze discipline was voor Kasyanov met een tijd van 10”89.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Niet veel later stond opnieuw een minder getrainde discipline op het programma. In het verspringen ging Van Alphen niet verder dan 6m79 (P.R. 7m64). Niet onlogisch als je weet dat hij nog maar 4 weken intensief aan het trainen is. De sprong was goed voor 764 punten en een 15de plaats in het voorlopige klassement. De zege hierbij was voor Gaël Quérin met een sprong van 7m45 en een voorlopige 2de plek, na Kasyanov.

Vervolgens was het kogelstoten aan de beurt. Een discipline waarin Van Alphen tijdens de KBC-Nacht dit jaar nog een persoonlijk record vestigde van 15m97. Met reeds 2 proeven achter de kiezen, deed de Hasseltse beer het meer dan behoorlijk. Met een derde plaats en een beste worp van 14m66 schoof hij zo ook 3 plaatsen op in het klassement. De Oekraïner Kasyanov bleef autoritair leider.

Nadien was het de beurt aan het hoogspringen. Met 1m87 (P.R. 2m06) kreeg hij er 687 punten bij. Hij bleef hiermee zijn 12de plaats behouden. Wie niet meer aan de start was gekomen van het hoogspringen is Kévin Mayer. De Fransman die zilver won op het recente EK in Zürich gaf er de brui aan.

Eindigen op de eerste dag doen de tienkampers met een 400m. Hierin werd Van Alphen 4de in zijn reeks met een tijd van 50”85 (P.R. 48”25). Goed voor 775 punten. Hiermee dikt hij zijn puntentotaal aan tot 3766 en een voorlopige 11de plaats.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Met 3766 punten volgt onze tienkamper op amper 100 punten van Eelco Sintnicolaas (9de) en op ongeveer 400 punten van de leider Kasyanov. Kijken we naar zijn persoonlijk recordschema van in Götzis 2012 (8519 punten) zien we dat hij na dag 1 een kleine 600 punten achterop zit. Al de blessures in rekening genomen en het feit dat hij nog maar 4 weken echt aan het trainen is, zijn deze prestaties echter zeer hoopvol en bemoedigend. Hopelijk blijft de last na dag 1 beperkt zodat we morgen opnieuw een mooi verslag kunnen maken.

De resultaten van dag 1 vind je via deze pagina.