Op een persconferentie in het hoofdkantoor van Golazo kondigde Hans Van Alphen het einde van zijn carrière als topsporter aan. Eén van België’s allergrootste atleten houdt het zo definitief voor bekeken. Toen Van Alphen dit jaar bij het EK in Amsterdam geblesseerd de strijd moest staken en zo de Spelen miste, liet hij het verderzetten van zijn carrière nog in beraad. Die knoop is ondertussen doorgehakt.

Hét jaar van Hans van Alphen, dat was 2012. België geraakte door zijn knalprestaties in de ban van de tienkamp, en al helemaal van Van Alphen zelf. In mei van dat jaar bracht hij het nationaal record op 8.519 punten, een fenomenale score. Hij won daarmee de prestigieuze tienkamp van Götzis. Enkele maanden later werd hij op de Spelen in Londen knap vierde. Later gaf hij zelf aan dat die ‘zure’ vierde plaats door zowel hemzelf als het grote publiek als een medaille waren ervaren. In september van 2012 won Van Alphen ook nog in Talence, de belangrijkste internationale meerkamp op Götzis en de mondiale toernooien na.

Nadien kwam onze nationale recordhouder helaas is een sukkelstraatje terecht, waarin hij van de ene in de andere blessure terecht kwam. Het lukte hem niet om die frustrerende opeenvolging nog te doorbreken, en door alweer een nieuwe blessure aan de buikspieren gingen in juli van dit jaar zowel zijn laatste EK als zijn laatste Spelen de mist in.

Wij onthouden vooral dat Hans Van Alphen België in 2012 op de tienkampkaart zette. Wij onthouden vooral een fantastische atleet, en een geweldige man. Veel succes in alles wat je de komende jaren nog te wachten staat, Hans!

Tweet: