Een nieuwe dag, 5 andere disciplines en zware, stijve benen. Met deze gedachten moet Hans Van Alphen deze morgen zijn opgestaan. Na eerst wat los te lopen en nadien een ontbijt, moest de meerkamper zich klaar maken voor de 2de dag in de Décastar. Een tienkamp die geldt als de terugkeer van Hans Van Alphen. Net als in 2009 (toen na een stressfractuur in het bekken en een scheur in de adductoren) maakt hij hier zijn comeback. Genoeg speciale herinneringen, want hij won hier ook al 2 maal (2011 & 2012). Hoe hij het gisteren deed lees je hier.

Vroeg uit de veren vandaag, want al om 9u30 stond de 32-jarige Van Alphen in de startblokken voor een 110m horden. Vanuit de ongunstige baan 1 snelde hij naar een tijd van 15”06. Met een persoonlijk record van 14”55 startte hij de dag gelijkaardig zoals gisteren. Met de 842 extra punten zakte hij wel van de 12de naar de 13de plaats. De Fransman Gaël Quérin won de discipline in 14”29 en verstevigde daarmee zijn 3de plaats.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Drie kwartier later stond het discuswerpen op het programma. Een discipline die Van Alphen heeft kunnen blijven oefenen tijdens de revalidatie. Maar dat dag 1 sporen na laat kan de man van VAC niet verbergen. Met 39m19 (P.R. 51m89) en 648 nieuwe punten werd hij evenwel 9de. Een 12de plaats is hiervan het resultaat.

Na de middag was het de beurt aan het polsstokspringen. Daar zette hij de lijn van deze ochtend voort: 4m60 (P.R. 4m96) met de bijbehorende 790 punten. Overwinning hierbij was uiteraard voor de Nederlander Sintnicolaas. Met 5m20 maakte hij heel wat punten goed op de concurrentie. Het polsstokspringen was tevens ook de laatste discipline voor Quérin. Hij was al de 3de opgever, na die andere Fransman, Mayer, en de Nederlander Braun.

Dat Van Alphen zich in zijn sas voelde was al te zien bij zijn laatste poging in het polsstokspringen, bij 4m70. Hij vroeg de steun van het publiek, kreeg die ook, en maakte met de glimlach een diepe buiging nadat de discipline er op zat. Het goede gevoel vertaalde zich ook in een mooi resultaat bij het speerwerpen. Met 62m16 en 770 punten belandde hij op de 3de plaats en steeg hij in het klassement van 12 naar 9. Wie een mindere beurt maakte was leider Kasyanov, met 50m16 moest hij de eerste plaats over laten aan Mikk Pahapill. De Est werd uiteindelijk ook eindwinnaar.

Over naar de allerlaatste discipline in de tienkamp, de 1500m. Op een natte piste werd er aanvankelijk tempo gemaakt door Eelco Sintnicolaas, maar op 2 ronden van het einde kwam alles weer samen. Het was nota bene Hans Van Alphen die zich dan naar voor stortte. Echt op kop kwam hij niet, maar hij bleef mooi in het pak en eindigde in 4’39”77 (P.R. 4’17”51). Kasyanov en Lelièvre hadden zich losgerukt van het groepje en deze laatste sprintte vervolgens sterk naar de overwinning.

Hiermee zat de eerste tienkamp in 2 jaar tijd er op voor Hans Van Alphen. Met een puntentotaal van 7498 en een mooie 9de plaats mag hij dan ook terecht tevreden terugblikken. Afwachten wordt nu hoe de tere enkel deze zware proeven zal verteren. Mits positieve navolging kan de beer van Hasselt hoopvol vooruitblikken naar een nieuw seizoen. Opdracht Décastar Talence is in ieder geval geslaagd.

De resultaten vind je via deze pagina