Het EK in Zürich was gisteren reeds aan zijn derde dag toe. Dinsdag en woensdag bleven de meeste landgenoten wat onder de verwachtingen, al staken er toch enkele bovenuit. Gisteren deden Axelle Dauwens en Nafi Thiam het dan weer bijzonder goed. Vandaag staat er weer een sterk Belgische gekleurde vierde dag op het programma, meer eerst: onze dagelijkse column.

Elke EK-dag volgt een Belgische atleet het Belgische gebeuren voor ons. Wat vond hij/zij van de resultaten van onze landgenoten? Je komt het elke dag via onze site te weten. Eergisteren vingen we aan met hordeloper Erik Heggen, gisteren nam meerkampster Marjolein Lindemans de column voor haar rekening, vandaag is het de beurt aan Astrid Verhoeven. De Oost-Vlaamse afstandsloopster geeft haar kijk op dag 3 van het EK atletiek weer in onderstaand stukje.

[toggle title= state=”open” ]

Zapper: check
Eurosport-Sporza: check
‘Bokes me choco’: check

De start van een perfecte, luie dag. Niets beter dan atletiek bekijken van het hoogste niveau.

Onze polsstokman, Arnaud Art mocht vandaag de spits afbijten. Hij kwam niet zoveel in beeld, waardoor ik mijn opvattingen vooral gebaseerd heb op de uitslag en een korte samenvatting nadien. De hoogte van 5m30 vormde geen enkel probleem, maar hij moest over 5m65 geraken voor een kwalificatie. In mijn ogen een ‘onmogelijke’ opdracht. Jammer voor hem, maar toch, een deelname aan het EK is een fantastische ervaring. Hopelijk neemt hij dit mee als een  leerschool, want hij heeft duidelijk nog veel in zijn mars.

Nafi Thiam, zo jong én zo talentvol. Als ik eerlijk mag zijn, is zij voor mij de hoop op een medaille. En ik ben er vrij zeker van dat ze daarin zal slagen! Ongelofelijk indrukwekkend op welke manier haar ik vandaag heb mogen bewonderen, en dat zullen heel wat andere mensen ook gedaan hebben! Haar eerste proef: de 100m horden. Ze nam een hele goede start, maar naar het einde toe viel ze een beetje terug. Op dit nummer had ik een tikkeltje meer van haar verwacht, maar misschien had ze wat last van de zenuwen. Er wordt veel van haar verwacht in Zürich, en met druk omgaan is niet altijd even gemakkelijk. Uit ervaring (op iets minder niveau) moet je met zo’n druk leren omgaan.

Nafi Thiam - Foto: Jasper Jacobs
Nafi Thiam – Foto: Jasper Jacobs

Tijdens het hoogspringen ‘bloeide’ ze helemaal open. Het was oogstrelend, zo gemakkelijk sprong ze over de verschillende hoogtes. De manier waarop ze haar sprongen voorbereidde en uitvoerde, steeds rustig en geconcentreerd. De hoogte van 1m97 werd bereikt, ik zette mezelf schrap in de zetel. Ik voelde dat het ging gebeuren, en ja hoor, ze deed het. Fantastisch om te zien, alweer een kippenvelmoment. Ik twijfelde toen ze probeerde op 2m00, die hoogte heeft ze zeker in haar benen en zoveel mogelijk punten pakken is het doel. Maar ik denk ook dat het belangrijk was om de krachten te sparen. Ze heeft immers nog een lange en zware weg te gaan. Toch vond ik het zeer moedig. Na deze tweede proef stond ze als tweede in de tussenstand!  Gewoon super!

Vol goeie moed en hoop maakte ik zelf tijd vrij voor een licht duurloopje. Het kriebelt om iedereen zo bezig te zien op het EK.

Het werd uitkijken naar ’s avonds, om zowel Axelle Dauwens als Nafi Thiam terug aan het werk te zien.

Axelle Dauwens - Foto: Ruben Van den Berghe
Axelle Dauwens – Foto: Ruben Van den Berghe

Axelle Dauwens zorgde voor mijn tweede ‘kippenvelmoment’! Zij liet een heel goede indruk tijdens de kwalificaties na. Ik was dan ook zeker dat ze door zou gaan naar de finale. Haar vorm is top en dit bewees ze vandaag nogmaals. Ze liep heel goed mee en vocht tot de laatste meters. Verdiend naar die finale. Ik ben benieuwd naar de finale zaterdag, een ereplaats zit er zeker aan te komen!

Verder was het wachten op Nafi Thiam, voorlopig op een tweede plaats in de tussenstand. Ik verwachtte veel van haar tijdens het kogelstoten. Haar eerste worp was een beetje teleurstellend, maar ik was ervan overtuigd dat de volgende worp meteen beter zou zijn. Dat zag ik vandaag ook tijdens het hoogspringen, meteen bijsturen met een positief resultaat. Ze stootte de kogel bij haar tweede worp verder. Uiteindelijk geen persoonlijk record, maar ze kwam wel aan de leiding in het algemene klassement! Dit moet zeker een hele grote stimulans zijn voor het laatste nummer, de 200m. Loopnummers liggen haar minder, maar die eerste plaats moet haar een boost geven. Ze startte matig en heel gecontroleerd. Ze heeft die 200m goed ingedeeld, vooral op het einde kwam ze heel dicht. Na het laatste nummer van vandaag blijft ze aan de leiding. Geweldige prestatie, hopelijk kan ze deze lijn doortrekken. Ik heb er alleszins veel vertrouwen in! Een gouden medaille is mogelijk, maar haar te veel druk opleggen mag er zeker niet gedaan worden.

Het was een aangenaam atletiek-dagje. Ik ben zeer tevreden over de prestaties van de Belgen. Nog veel succes aan al onze landgenoten daar in Zürich!

[/toggle]

Afsluiten doen we elke dag met een stukje muziek, gekozen door de atleet aan het woord, vandaag dus Astrid Verhoeven. Ze koos voor Survival van de Britse rockband Muse, het officiële nummer van de Olympische Zomerspelen in Londen. “Muse is een groep die ik heel graag hoor”, verklaart Astrid haar keuze.”Telkens wanneer ik aan internationale kampioenschappen denk, herinner ik me dit nummer. Een machtig begin, een tekst die perfect elke atleet zijn ambities omschrijft, maar ook de beelden die voorkomen in de videoclip zijn inspirerend en doen je verder dromen over prestaties die je zelf wilt bereiken! Laat dit een inspiratiebron zijn voor elke Belgische atleet die nog in actie moet komen! Go for it!”

 

Uitzonderlijk bedankt Astrid Verhoeven voor deze bijdrage!