Het EK in Zürich nadert met rasse schreden. Dinsdag is het al zover, dan wordt er afgetrapt met onder meer de tienkamp. België trekt met 27 individuele atleten en 2 ploegen richting Zwitserland. Maar wat mogen wij nu verwachten van deze jonge omvangrijke delegatie? Wij gingen eens horen bij de delegatieleidster, Tille Scheerlinck.

 Dag Tile, wat mogen de Belgische atletiekfanaten van het EK verwachten?

“Dit is allereerst een erg positief verhaal. We spreken hier van een uitgebreide selectie die door blessuregevallen gereduceerd werd van 29 naar 27 individuele atleten. Ondanks enkele oude kleppers als Abdelhadi El Hachimi en en Laetitia Libert is de gemiddelde leeftijd toch maar mooi 25 jaar. Als  we dan eens kijken naar de top 8, die gemiddeld op zo’n kampioenschap 27 jaar is, kunnen we spreken van een jonge beloftevolle delegatie. De prestatie van 11 individuele Belgische atleten en 1 ploeg valt binnen de top 8 op de Europese jaarranglijst. Wellicht zullen we aan het EK geen 12 top 8-plaatsen overhouden, maar met 8 zal ik ook al tevreden zijn. De ambitie is eigenlijk om beter te doen dan het EK in Barcelona. Daar behaalden we 6 top 8-noteringen en 3 maal eremetaal. Vermoedelijk zullen we niet met zoveel medailles naar huis komen, meer top 8-plaatsen lijkt dan weer wel plausibel.”

 Wie zijn in uw ogen de Belgische medaillekandidaten voor Zürich?

“Als je kijkt naar ranglijsten scoren onze fondlopers heel goed, maar hier is het echter moeilijk om voorspellingen te doen. Er komt immers veel tactiek bij kijken en ook de ranglijsten zijn niet altijd een maatgever. Zo staat Bashir Abdi in de 10.000m wel eerste op de Europese jaarranglijst, 10 atleten die achter hem staan liepen echter al ooit beter dan Bashirs besttijd. Volgens mij gaat ook de 4x400m-ploeg er erg dichtbij zijn. Veel zal afhangen van hoe fris Kevin, Jonathan en Julien nog zitten na hun individuele baanronde(s).”

Zijn er ook echte titelkandidaten of wordt dat moeilijk?

“Gezien de jonge delegatie zou dat een ontzettend succes zijn. Maar het wordt wellicht moeilijk, al weet je natuurlijk nooit op een kampioenschap.”

Wanneer zal jij en moeten wij tevreden zijn van het EK?

“Met 8 top 8-noteringen zal ik heel tevreden het vliegtuig huiswaarts opstappen. Met de jonge ploeg in acht genomen is dat zeker en vast al een succes.”