Deze avond is de Belgische selectie voor het EK in Amsterdam vrijgegeven. Van 6 tot 10 juli verdedigen in totaal 32 atleten ons land, inclusief de 4x400m-ploeg. Er werden geen deliberaties doorgevoerd.

Vandaag wisten op het Belgisch kampioenschap in Brussel nog drie atleten zich individueel te plaatsen voor het EK in Amsterdam. Olivia Borlée klaarde de klus op de 200m, Robin Vanderbemden en Julien Watrin deden hetzelfde op de 400m. Vanderbemden is echter ook al zeker van EK-deelname op de 200m, en hoogstwaarschijnlijk komt hij individueel enkel op die afstand uit. Verder lag voor vandaag de 4x400m-ploeg nog niet helemaal vast, maar Jacques Borlée nam in samenspraak met de KBAB geen verrassende beslissingen. Zo bestaat de 6-koppige ploeg uit Kevin, Jonathan en Dylan Borlée samen met Antoine Gillet, Robin Vanderbemden en Julien Watrin.

Net als elk jaar was ook vandaag de vraag of de selectiecommissie atleten ging opvissen die net niet aan het minimum hebben voldaan, al dan niet op homologeerbare wijze. Zo wist Damien Broothaerts vandaag aan de EK-vereiste te voldoen op de 110m horden, maar werd hij gesteund door net iets te veel meewind (+2.1m/s). De beslissing is gevallen en de selectiecommissie is onverbiddelijk. “Er worden geen atleten gedelibereerd”, aldus Luk Verlaenen van de selectiecommissie. “Het is jammer, maar als we het bij één atleet toestaan, dan creëert zich het gevaar dat we niet alle atleten gelijk behandelen. Zo was niet enkel de tijd van Damien Broothaerts ongeldig, maar sprong ook Corentin Campener met te veel meewind het EK-minimum.”

Definitieve selectie

Vrouwen
Almensh Belete/VAC 10.000m
Olivia Borlée/RCB 200m
Jolien Boumkwo/RCG Kogel
Louise Carton/ACME 5000m
Axelle Dauwens/ACME 400mH
Nenah De Coninck/KAAG 400mH
Renée Eykens/KAPE 800m
Chloé Henry/USBW Polsstok
Fanny Smets/CABW Polsstok
Nafissatou Thiam/RFCL Hoog, 7K
Anne Zagré/RESC 100mH
Mannen
Bashir Abdi/RCG 10.000m, 5000m
Arnaud Art/FCHA Polsstok
Aaron Botterman/KAAG 800m
Soufiane Bouchikhi/CABW 10.000m, halve marathon
Ben Broeders/DCLA Polsstok
Kévin Borlée/RCB 400m
Jonathan Borlée/RCB 400m
Michael Bultheel/FLAC 400mH
Peter Callahan/RESC 1500m
Jeroen D’hoedt/CABW 3000m St
Ismael Debjani/CABW 1500m
Arnaud Ghislain/RESC 400mH
Isaac Kimeli/OEH 800m, 1500m
Philip Milanov/VAC Discus
Niels Pittomvils/LOOI 10Kamp
Hans Van Alphen/VAC 10Kamp
Thomas Van Der Plaetsen/DEIN 10Kamp
Robin Vanderbemden/SER 200m
Julien Watrin/DAMP 400m
Team
Belgian Tornados 4x400m
Antoine Gillet/RESC – Dylan Borlée/RCB
Jonathan Borlée/RCB – Kévin Borlée/RCB
Robin Vanderbemden/SER – Julien Watrin/DAMP

Heen- en terugreis :
maandag 4 juli om 12u52 : Thalys Brussel zuid-Schiphol
maandag 11 juli om 14u08: Thalys Schiphol-Brussel zuid

Medische staf:
Dokter Roel Parys
Kine Joachim Van Cant
Kine Kathelijn Polspoel
Kine Didier Verhasselt

Technische staf:
Teamleader Stéphanie Noel
Delegatiehoofd Tille Scheerlinck

Trainers:
Jacques Borlée
Emil Milanov
Dirk Engelen
Luk Verlaenen
Roger Lespagnard
Jonathan Nsenga
Fernando Oliva
Steven Taeleman
Michael Van Der Plaetsen
Patrick Himschoot
Claudio Padovano
Philip Gilson