Wat gaat de zomer toch vooruit! Na het Vlaamse kampioenschap, een 7-tal Flanders Cups, een internationale meeting te Luik maar ongetwijfeld nog een hoogstaandere wedstrijd in Heusden-Zolder is het weer de tijd van het jaar voor … het BK Alle Categorieën.

De meeste ogen zijn veelal gericht op de loopnummers, maar zonder enige twijfel hebben de kampnummers ook dit jaar weer heel wat moois te bieden. Om u wat meer in de kampwereld thuis te brengen en u klaar te stomen voor komend weekend bieden wij u graag aan, een voorbeschouwing.

Bram Ghuys - Foto: Ruben Van den Berghe
Bram Ghuys – Foto: Ruben Van den Berghe

Bij de heren zowel werp- als springgeweld (bij de dames gaat eigenlijk het zelfde op). Bram Ghuys weet maar al te goed dat er al iets grondig moet mislopen om de titel niet in de wacht te slepen. Met een SB van 2m19 gaat hij eerder op zoek naar 2m20 (PR) en liefst nog ietsje hoger. De Israëliet Dmitry Kroyter (2m21) kan hem daarbij mogelijkerwijs wel helpen. Het verspringen bij de heren wordt wellicht één van de spannendste duels om de titel. Cedric Nolf (7m89) staat in poleposition, maar Mathias Broothaerts (7m83) en Jeroen Vanmulder (7m73) zitten hem op de hielen. De EK-barrière ligt op 7m95, niet veraf dus. Ook hier valt er buitenlandse inbreng te bespeuren met o.a. de Zimbabwaan Makusha Ngonidzashe (8m18). In het hinkstapspringen lijkt het een duel te worden tussen 2 mannen van ’93: Solomon Commey (15m48) en Romain Lambert (15m06). Yochai Halevi (16m08) zorgt voor Israëlische inbreng.

Foto: Tomas Sisk
Philip Milanov – Foto: Tomas Sisk

In het polsstokspringen speelt Arnaud Art (5m42)  met het minimum (5m52) in zijn hoofd. Concurrentie voor de nationale titel komt er van de 3 jaar oudere Thomas Van Der Plaetsen (5m40).  In het kogelstoten wordt er gerekend op een duel tussen Jurgen Verbrugghe (17m61) en discusspecialist Philip Milanov (17m30). Kan Hans Van Alphen (15m97) in diezelfde competitie zijn PR weer van de tabellen gooien? In het discuswerpen zal hij alleszins voor hetzelfde gaan, al ligt zijn beste hier op 48m35. Philip Milanov (66m02) lijkt nu al quasi zeker van het goud. In het speerwerpen wordt de favorietenrol toegeschoven naar Timothy Herman (76m56), al mag Thomas Smet (69m17) zeker niet vergeten worden. Het hamerslingeren, dat in Nijvel wordt afgewerkt, lijkt een strijd de worden tussen Pierre Nicolas (64m62) en de 1 jaar oudere Tim De Coster (62m03).

Els De Wael - Foto: Tomas Sisk
Els De Wael – Foto: Tomas Sisk

Bij de dames gaat Hanne Van Hessche (1m85) niet alleen voor het goud, ook de 1m90, die rechtstreeks toegang biedt tot het EK, ambieert de Atletiek Vlaanderen-atlete. In het verspringen is het Els De Wael (6m21) die plaats 1 op de deelnemerslijst lijst bezet, al liggen Jolien Leemans en Marjolein Lindemans (allebei 6m17) wel heel dichtbij. In het hinkstapspringen is atlete in de kijker, Sietske Lenchant (12m93), die favoriete is voor de hoogste podiumplaats. Linda Onana (13m37) en Angelica Ström (13m43) krikken als niet-Belgische het niveau nog wat op.In het polsstokspringen is de 4m40 hoogte van belang, aangezien een sprong daarover een EK-ticket oplevert, en Fanny Smets (4m30) en Chloe Henry (4m20) waren gaan daar zoals eerder dit seizoen duchtig naar op zoek.

Foto: Tomas Sisk
Jolien Boumkwo – Foto: Tomas Sisk

In het kogelstoten is het Jolien Boumkwo (16m12) die naast het goud ook richting Brussel trekt voor een EK-ticket. Daarvoor moet de kogel 16m30 ver eindigen. In het discuswerpen is het Annelies Peetroons (56m09) die de favorietenrol opeist. Melissa Dupré (52m50) doet het haar na in het speerwerpen, al ligt de dichtste concurrent daar wel nog wat in haar spoor: Nafissatou Thiam (51m92). Om deze preview van de kampnummers af te ronden: het hamerslingeren. Nationale recordhoudster Jolien Boumkwo (66m67) ligt hier in de deelnemerslijsten ver voorop en wie weet lukt ze wel het EK-minimum (68m00).

Morgen volgt een voorbeschouwing van de loopnummers.